Посланикът на Чешката република у нас Мартин Клепетко бе повикан днес в МВнР за разяснения във връзка с проекта "Ентропа" на чешкото председателство на ЕС, в който България е изобразена като турска тоалетна.

Дълго подготвяният и пазен в тайна проект се стреми да представи страните-членки критично и с доза самоирония.

По информация на скулптора Давид Черни проектът включва произведения на творци от всичките държави.

За сравнение например Испания е изобразена като плоча бетон, символизираща прекалено активната й строителна индустрия.

Литва има три статуи, уриниращи срещу Русия, а Белгия е кутия шоколад.

Италия е футболно игрище, а Франция - „стачкува".

Що се отнася до самите чехи, те са представени с екран, изобразяващ цитати от техния президент Вацлав Клаус, отявлен критик на Европейския съюз.

МВнР изрази възмущението на българската страна от начина на представянето на България в инсталирания панел в сградата на Съвета на ЕС Брюксел.

За нас е извън всякакво съмнение, че представената визия за България е проява на лош вкус и асоциации, което се потвърждава и от коментара на "авторката" в рекламната брошура за изложбата, каза българският дипломат.

Брошурата на проекта "Ентропа" за Елена Джелебова:

Пърформънси и инсталации

2004 - Клуб "No", София

2003 - Хижа "Кумата", Витоша; Летен семинар "Баланс"

2002 - Клуб "Fader", София

2001 - Клуб "Блейд", София; Клуб "О'Шипка!", София

2000 - Клуб "Гейзер", София

Награди

1999 - сребърен медал от East-West Intellect, България

Накои участия в групови изложби

2002 - Есенен салон на националното изкуство, Шипка 6, София

2003 - Международно арт биенале, Габрово

2004 - Национална изложба, Кюстендил

2005 - Национална изложба, Ловеч

2007 - Галерия "Арт-М", Трявна; "Арт хостел", София
 

Междувременно се оказа, че посочената като авторка от България Елена Джелебова не е била сред участниците в изброените под нейното име изложби и не е член на СБХ.

По информация на чешката информационна агенция Че Те Ка, скулпторът Давид Черни е изработил сам всичките 27 произведения.

За това не е бил информиран и вицепремиерът и министър по европейските въпроси на Чехия Александър Вондра, който отговаря за "Ентропа".

За мен това беше изненада. Респективно шок", коментира Вондра, който е бил убеден лично от самия творец в автентичността на проекта.

Съмненията за съществуването на творците възникнали след като творението е било направено общодостъпно.

Авторите не са декларирали участия на международни изложби, нямат спечелени награди и дори не може да бъде открита никаква следа от тях в интернет.

Под френската скулптура например се е подписала групата ГРАА.
Таква група всъщност не съществува. Единственото, с което може да се свърже е общност на анонимните алкохолици или група за изучаване на древна Африка към университета в Монпелиер.

На интернет страницата на чешкото председателство няма фотографии на творците, а те са така безучастни в акцията при представянето на проекта, че е съвсем нормално човек да се усъмни в тяхното съществуване, коментира чешката агенция Че Те Ка.

По-рано днес Никола Калудов заяви, че българската страна не приема и начина, по който е процедирало Председателството при подбора на творбите, без да бъде потърсен контакт или да бъдат държани в течение официалните български институции.

Във връзка с това МВнР настоява модулът за България да бъде незабавно отстранен, преди официалното откриване на изложбата на 15 януари.

Чешкият посланик изрази разбиране по отношение на българската реакция и съобщи, че има данни, говорещи за фиктивност на цитирани автори на модули в инсталацията "Ентропа" , които в последствие бяха оправдани от разследването на  информационната агенция Че Те Ка.