Протестиращи в центъра на Кишинев поискаха достъп до пряк радио и телевизионен ефир, за да се обърнат към населението и да го призоват да се присъедини към тях, съобщи БТА, като се позова на ИТАР- ТАСС.

Демонстрантите също така настояват задържаните при вчерашните безредици да бъдат освободени и заплашиха, че в противен случай ще нападнат сградата на министерския съвет.

Засега няма информация дали протестиращите са изпълнили заканите си, нито дали властите са освободили арестуваните.

Междувременно лидерът на опозиционната молдовска Либералнодемократична партия Влад Филат поиска да се създаде комисия, която да разследва вчерашните безредици. Филат се разграничи от протестиращите, които вчера опустошиха сградите на парламента и президентството, и ги нарече "вандали".

Опозиционният лидер обвини "Ново поколение", младежкото крило на Християндемократическата народна партия, за ескалиралото насилие.

По думите на Филат агресивни лидери на младежката организация, която стана известна по време на протестите от 2002 г., са подстрекавали към нападение срещу президентството още в понеделник.

Филат заяви, че във вторник сутринта се срещнал с представители на столичната полиция, за да ги информира, че сред протестиращите има група агресивни младежи.

"Те потвърдиха, че също следят "Ново поколение", но по някаква причина не взеха мерки срещу вандалите", каза Филат. Според официалната информация при вчерашните сблъсъци между полиция и протестиращи са били ранени 270 души.

Припомняме, Европа призна изборите в Молдова.

Това са изводите на наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Ние с учудване разбрахме за безредиците, които се случват в Кишинев след парламентарните избори на 5 април.

Междувременно ЕС поиска днес от Молдова да намери решение на кризата, създадена от антикомунистическите протести, чрез мирен диалог и зачитане на законите, съобщи Франс прес.

"Намирането на решение на сегашната криза трябва да се основава на мирния диалог и зачитането на закона", се подчертава в декларация на чешкото председателство.