Протестиращите в Ливан прибегнаха до нова тактика в антиправителствените демонстрации, които имат за цел оказване на натиск върху президента да формира ново правителство и промени в политическата система, която се смята, че е разядена от корупция, информира ДПА.

Ливанците бесни от шикалкавенето на политиците

Ливанците бесни от шикалкавенето на политиците

Националните протести започнаха от 17 октомври с искане за пълна промяна

"Ние променихме тактиките си от блокиране на пътища към окупиране на входовете на държавни институции", съобщи протестиращ.

Днес недоволни ливанци в Бейрут блокираха входовете на дружествата за вода, електроенергия и телефонни услуги, като призоваха хората да не си плащат сметките.

В същото време ученици и студенти в цялата страна отказват да присъстват на учебните занятия и се присъединиха към протестиращите, които са блокирали правителствените институции.

Протестиращи блокираха входовете на Съдебната палата, където се намират повечето съдилища в столицата. "Ние искаме да изчистим съдебната система от политиката", скандираха протестиращите пред сградата.

"Искаме нашата страна да се справи с корупцията", пише на един плакат, носен от протестиращи до палатата. Друг пред финансовото министерство гласи: "Искаме безплатно образование".

Хиляди протестират в ливанския град Триполи

Хиляди протестират в ливанския град Триполи

Искания за ново правителство

Протестите започнаха на 17 октомври.

Демонстрантите от различни религиозни групи обвиняват политическата класа в корупция. Миналата седмица премиерът Саад Харири подаде оставката си на президента Мишел Аун, което е ключово искане на протестиращите. Но държавният глава все още не е посочил нов премиер за сформиране на кабинет.