Хиляди участват в антиправителствен протест в Грузия след арестуването на лидер на опозицията, което задълбочи политическата криза след спорни парламентарни избори през миналата година, информира АФП.

Стотици служители на полицейските звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу поддръжници на лидера на "Единно национално движение" Никонор Мелия, който бе арестуван при зрелищна акция в централата на партията в столицата Тбилиси.

Зрелищен арест на лидера на опозицията в Грузия след избирането на нов премиер

Зрелищен арест на лидера на опозицията в Грузия след избирането на нов премиер

Иракли Гарибашвили заемаше поста от 2013 до 2015 г.

Западни дипломати осъдиха случващото се в Грузия.

Поддръжници на Мелия също са сред задържаните. Лидерът на опозиционната партия Лело призова за мирна борба за защита на демокрацията в Грузия.

"Освобождаване на политическите затворници и предсрочни парламентарни избори са единственият възможен път за излизане от кризата", заяви Мамука Хазарадзе пред журналисти от името на опозиционните лидери.

Хиляди демонстранти се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу ареста на Мелия и да настояват за предсрочни избори.

Премиерът на Грузия подаде оставка

Премиерът на Грузия подаде оставка

Гахария счита, че задържането на опозиционера поставя под заплаха много граждани

Посолството на САЩ в Грузия е дълбоко обезпокоено от решението на правителство да се задържи лидерът на голяма опозиционна партия.

Силата и агресията не са решението за разрешаване на политическите различия в Грузия. Днес Грузия отстъпи назад по пътя към превръщането си в по-силна демокрация в евроатлантическото семейство от държави, се казва в съобщението.

Великобритания и ЕС също изразиха тревога от случващото се.

Вчера Грузия избра нов премиер - Иракли Гарибашвили, който заемаше поста от 2013 до 2015 г.

Протестите в Грузия продължават

Протестите в Грузия продължават

Недоволство срещу мерките за COVID-19

Миналата седмица премиерът на Грузия Георгий Гахария подаде оставка. Той заемаше поста от 2019 г. Гахария обясни, че е взел решението заради разногласия с екипа си по въпроса за ареста на лидера на опозиционната партия "Единно национално движение" Никонор Мелия.