Китайските и канадските власти представят противоречиви твърдения относно статута на двама канадци, които остават в задържане в Китай и са обвинени в шпионаж, предадоха световните информационни агенции.

Трюдо и Тръмп обсъдиха задържаните канадци в Китай

Трюдо и Тръмп обсъдиха задържаните канадци в Китай

След ареста на Мъж Ванджоу

Външното министерство на Пекин заяви в четвъртък по време на редовен брифинг за пресата, че Майкъл Спавор и Майкъл Ковриг вече са били изправени пред съд, след като бяха обвинени в шпионаж през юни. Делото е започнало на 1 декември.

По-късно китайските съдилища обаче опровергаха това твърдение, като заявиха, че не е имало съдебен процес, според дипломатически източник, цитиран от канадската Globe and Mail.

Трюдо не коментира освобождаването на Мън Ванчжоу

Трюдо не коментира освобождаването на Мън Ванчжоу

Според съобщения, САЩ ще я върнат в Китай след сделка

В четвъртък канадското министерство на външните работи също оспори твърдението на Пекин за започнало дело, според канадската National Post.

Припомняме, че по-рано канадският премиер Джъстин Трюдо отказа да коментира казуса с главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу, предаде "Ал Джазира".

Той не коментира възможното ѝ освобождаване. Според съобщения, САЩ водят преговори за "сделка", за да позволят на финансовия директор да се върне в Китай в замяна на признаване на неправомерни действия.

Тези дискусии са започнали след изборите за президент на САЩ миналия месец.

Припомняме, че тя бе арестувана в Канада по заповед на САЩ преди две години и трябва да се върне в съда в понеделник.

Казусът предизвика дипломатически проблеми между Канада и Китай, който скоро след ареста на Мън задържа двамата канадски граждани.

Трюдо потвърди, че негов приоритет е безопасното завръщане на двама канадци, задържани в Китай.

Трюдо "удари" Китай,  репресира гражданите си и провокира целия свят

Трюдо "удари" Китай, репресира гражданите си и провокира целия свят

Използва 50-годишнината от дипломатическите отношения между Канада и Китай във вторник, за да заеме най-твърдата си позиция

Ванчжоу отрече повдигнатото срещу нея обвинение в САЩ и се бори с екстрадицията от домашен арест във Ванкувър.