Ваксината Covid-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет работи добре като трета бустерна доза, засилвайки антителата към шипчестия протеин на коронавируса сред участниците в проучване, съобщи Financial Times в сряда.

Производителите на ваксини предупреждават, че светът ще се нуждае от ежегодни дози или нови ваксини, за да се справи с вариантите на вируса, въпреки че някои учени се съмняват дали е необходимо.

Реакцията на антителата към бустерната доза е "достатъчно силна срещу всеки вариант" и успокоява страховете, че аденовирусите не могат да се използват повече от веднъж.

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата

AstraZeneca и Оксфордският университет не отговориха незабавно на искане на "Ройтерс" за коментар на проучването, което предстои да бъде публикувано.

Ваксината използва нова технология, използваща модифицирана версия на аденовируси, които причиняват обикновена настинка, като вектори за пренасяне на инструкции към човешките клетки.

Този дизайн предизвика загриженост сред учени, че дозите могат да загубят сила, ако ежегодните ваксинации станат необходими за борба с нови варианти.

Не е известно кога Оксфорд и AstraZeneca планират да публикуват данните от проучването.

Този месец Европейският съюз подписа нов договор за 1,8 милиарда дози ваксина Pfizer-BioNTech за бустерни дози.

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Балтов предупреди, че ще трябва и трета доза коронавирус ваксина

Не е ясно каква е защитата срещу индийския щам, пандемията няма да свърши до края на годината