Спешните мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса отнеха демократични свободи по света миналата година, като на Запад имаше неуспехи, дори когато някои азиатски държави постигнаха напредък, посочва доклад за годишния "Индекс на демокрацията", публикуван от Economist Intelligence Unit, съобщава АФП.

Установява се ерозия на личните права в близо 70% от 167 анализирани държави. По-специално Франция и Португалия са понижени до ранг на "недостатъчно демократични" - във Франция случаят заради блокировки и други ограничения за движение.

Това сваля общо класиране по теми, включително граждански свободи, политическо участие и функциониране на правителството.

Като цяло "пандемията доведе до масово отнемане на гражданските свободи и подхрани съществуващата тенденция на нетърпимост и цензура на несъгласието с мнението", се посочва в доклада.

Въпреки че в много случаи гражданите одобряват или поне приемат драстични правила за социално дистанциране, насочени към ограничаване на смъртните случаи на Covid, несъгласуваните политики и прилагане подкопават доверието в правителството и демократичните норми.

"Отнемането на гражданските свободи, атаките срещу свободата на изразяване и провалите на демократичната отчетност, настъпили в резултат на пандемията, са сериозни въпроси", се посочва в доклада.

В Азия обаче Япония, Южна Корея и Тайван бяха повишени до "пълни демокрации" от "недостатъчни", тъй като правителството "реагира решително" на кризата и "запази доверието на своето население".

Въпреки че Азия все още изостава като цяло по отношение на демократичните свободи, "новата пандемия на коронавируса ускори промяната в глобалния баланс на силите от Запад към Изток", се казва в изследването.

САЩ са със статут на "опорочена демокрация", като по-активното участие на гласоподавателите в правителството се компенсира от дълбоко недоверие към политическите партии и нефункциониращите правителствени институции.

"Социалното сближаване се срина и консенсусът се изпари по фундаментални въпроси ... Джо Байдън е изправен пред огромно предизвикателство в обединяването на държава, която е дълбоко разделена по отношение на основните ценности", пише в доклада.

На други места Мали е понижен до "авторитарен режим" след военен преврат през август миналата година и след години на борба с джихадисти с помощта на френски войски.

Северна Африка и Близкият изток отново се представят най-зле в региона, въпреки обещанията за подобрена прозрачност на правителства след "Арабската пролет", започнала през 2010 г.

"Повече от една трета от световното население живее под авторитарна власт, като голям дял е в Китай", установява изследването.

Япония сменя либералния подход и налага глоби за нарушители на коронавирус мерки

Япония сменя либералния подход и налага глоби за нарушители на коронавирус мерки

Япония глобява до $3000, а в Южна Корея има и осъдени на месеци затвор за нарушения