Япония напълно промени своя либерален подход за доброволно спазване на правила, прие законопроекти в сряда, за глоби срещу нарушителите на правилата за социално дистанциране, тъй като страната рязко засилва борбата си срещу пандемията от коронавирус, пише Nikkei Asia.

Законопроектите се очаква да влязат в сила в средата на февруари.

Япония бе хвалена, че поддържа нисък брой на инфекциите, без да се налага да налага строги правила. Но неотдавнашният скок, започнал в началото на ноември, доведе до преосмисляне на така наречения "японски модел" на доброволно спазване, тъй като нацията е изправена пред задачата да убеди останалия свят, че може безопасно да бъде домакин на летните олимпийски игри, които премиерът Йошихиде Суга е решен да проведе.

Япония се бори да овладее настоящата вълна, въпреки обявяването на извънредно положение от 8 януари. Полицейският час, наложен върху големите градски райони, бе удължен с един месец до 7 март. По време на едномесечното извънредно положение 7-дневната средна стойност на новите случаи намалява наполовина до около 3000, но все още е значително по-висока, отколкото преди настоящата вълна от около 500.

Степента на запълване на болниците остава упорито висока в столичните региони, тъй като на тежко болните им е нужен около месец, за да се възстановят.

Ваксинациите, които трябва да започнат този месец, също не се възприемат като "сребърен куршум", тъй като те също са доброволни и може да отнеме месеци. Капацитетът в болниците не се очаква да се разшири бързо, въпреки щедрите субсидии, предлагани от правителството, отчасти защото обучението на здравни работници отнема време. Правителството се надява законът да постави болестта под контрол и да спечели време за дългосрочни решения като разширяване на капацитета и ваксинации.

Префектурите ще могат да издават заповеди за бизнеса, като барове и караоке, за да затворят или съкратят работното време и да наложат глоби до 300 000 йени (около 3000 долара) на нарушителите. Парламентът изисква от управителите да се отчитат пред него, преди да се позовават на новите закони.

Заразените хора са изправени пред глоби до 500 000 йени, ако откажат хоспитализация или напуснат болница преди възстановяване. Глоби до 300 000 ще има за лица, които не си сътрудничат със служители на общественото здраве, провеждащи тестове за инфекция или интервюта.

Сега болниците ще трябва да играят по-голяма роля в борбата срещу пандемията. Повечето пациенти се лекуват в големи държавни болници. Частните болници, които обикновено са по-малки, са оказали по-малко съдействие при приемането на пациенти, страхувайки се от вътрешни разпространения и негативно въздействие върху техния бизнес. Сега здравният министър и губернаторът имат право да поискат от болниците да приемат пациенти или да бъдат глобени, ако откажат да се съобразят.

Цифровото наблюдение на лица не е включено в законодателството. В някои страни правителството има достъп до данните за местоположението на хората и ги използва, за да проследи онези, които са били в близък контакт със заразени хора.

Японското правителство обаче се опитва да ускори цифровизацията на своята здравна система. Целта е да се създаде национална система за управление на кампанията за ваксиниране и да води регистър на ваксинациите.

Японското правителство досега бе предпазливо по отношение на всеки ход за ограничаване на индивидуалните права, страхувайки се от реакция на обществеността и опозиционните партии.

Други азиатски правителства не са толкова сдържани при въвеждането на правила.

В Южна Корея маските са задължителни дори на улицата в някои региони. Заразените хора трябва да се поставят под карантина или да бъдат арестувани. Вече има случаи, при които хората са осъждани на месеци затвор за подобни нарушения.

В Тайван хората, които нарушават самокарантина, могат да бъдат изправени пред глоби до 30 000 долара.

Япония удължава извънредното положение до 7 март

Япония удължава извънредното положение до 7 март

В десет префектури с още един месец