Ново проучване изчислява, че броят на хората, починали от COVID-19 в САЩ, е повече от 900 000, което е с 57% повече от официалните данни, съобщава NPR. 

Авторите на изследването твърдят, че в световен мащаб броят на смъртните случаи от COVID-19 се доближава до 7 милиона, два пъти повече от отчетения брой от 3,24 милиона.

Анализът идва от изследователи от Института за здравни метрики и оценки на Университета във Вашингтон, които разглеждат излишната смъртност от март 2020 г. до 3 май 2021 г., сравняват го с това, което би се очаквало през типична непандемична година, след което коригират тези цифри за други фактори, свързани с пандемията.

Окончателното преброяване оценява само смъртните случаи, "причинени директно от вируса SARS-CoV-2", според авторите на изследването. SARS-CoV-2 е вирусът, който причинява COVID-19.

Изследователите изчисляват драстично недоизчисление в страни като Индия, Мексико и Русия, където според тях официалният брой на смъртните случаи е около 400 000 твърде нисък във всяка държава. В някои страни - включително Япония, Египет и няколко централноазиатски държави - изчислените жертви на Института са над 10 пъти по-високи от общо официално отчетените.

"Анализът просто показва колко предизвикателно е по време на пандемията да се проследи точно смъртта - и всъщност предаването - на COVID. И като се съсредоточим върху общата смъртност от COVID, мисля, че разкриваме колко по-голямо е въздействието на COVID, колко е било и може да бъде в бъдеще", коментира д-р Кристофър Мъри, който ръководи Института.

Изследователите достигат до своите оценки, като изчисляват излишната смъртност въз основа на различни източници, включително официална статистика за смъртта от различни страни, както и академични изследвания на други места.

След това се изследват други фактори на смъртност, повлияни от пандемията.

Например, някои от допълнителните смъртни случаи (които не са включени в данните за коронавируса) са причинени от повишено предозиране с опиоиди или отложено здравеопазване. От друга страна, драматичното намаляване на случаите на грип през миналата зима и умереният спад на смъртните случаи, причинени от нараняване, доведоха до по-ниска смъртност в тези категории от обикновено.

Изследователите в крайна сметка стигнаха до заключението, че допълнителните смъртни случаи, които не са пряко причинени от COVID-19, са ефективно компенсирани от другите намаления на смъртността, като остават нетните излишни смъртни случаи от коронавируса.

"Когато обедините всичко това, стигаме до извода, че най-добрият начин, най-близката оценка, за истинската смърт от COVID все още е излишната смъртност, тъй като някои от тези неща са от положителна страна, други фактори са от негативна страна", коментира Мъри.

Експертите са съгласни, че официални съобщения за смъртните случаи на COVID-19 отчитат истински брой на смъртни случаи от вируса. Някои страни съобщават само за смъртни случаи, които се случват в болници, или само когато се потвърди, че пациентите са заразени; други имат лош достъп до здравни грижи.

"Виждаме например, че когато здравните системи са силно засегнати от хора с COVID, разбираемо те отделят времето си в опити да се грижат за пациентите", каза Мъри.

Поради това много учени се опитват да изчислят истинската смъртност от COVID-19, за да разберат по-добре как се разпространява болестта.

Преработеният статистически модел, използван от екипа на Института, доведе до числа, по-големи от много други анализи, което предизвиква и учудване в научната общност.

"Мисля, че общото послание за това (че смъртните случаи са значително подценени и на някои места повече от други) вероятно е , но абсолютните цифри са по-малко поради много причини", коментира в мейл до NPR Уилям Ханадж, епидемиолог от Харвард.

Миналия месец група изследователи от Университета на Британската общност на Вирджиния публикува проучване в медицинското списание JAMA, което изследва прекомерната смъртност в САЩ до декември.

Докато този екип по същия начин установи, че броят на излишните смъртни случаи далеч надхвърля официалния брой на жертвите на COVID-19, той не се съгласи, че разликата може да бъде изцяло хвърлена върху COVID-19, а не върху други причини.

"Тяхната оценка на излишните смъртни случаи е огромна и несъвместима с нашите изследвания и други", каза д-р Стивън Улф, който ръководи екипа от Британската общност. "В техния модел са вградени много предположения."

Други изследователи приветстваха проучването на Института във Вашинготн, като призоваха усилията на изследователите да създадат глобален модел, особено при идентифицирането на държави с малки съобщени огнища, но по-големи оценки за истински жертви, което може да означава, че вирусът се разпространява по-широко, отколкото се смяташе досега.

"Трябва да разберем по-добре въздействието на COVID по целия свят, за да могат страните да разберат траекторията на пандемията и да разберат къде да разположат допълнителни ресурси, като тестове и ваксини, за да спрат разпространението", каза Дженифър Нуцо, епидемиолог от Джон Хопкинс.

Изследователи от Вашингтон също публикуваха актуализирана прогноза за броя на смъртните случаи на COVID-19 в световен мащаб, изчислявайки, че приблизително 2,5 милиона повече хора ще умрат от COVID-19 отсега до 1 септември, отчасти от драматичния скок на случаи в Индия.

В САЩ изследователите изчисляват, че приблизително 44 000 души ще умрат от COVID-19 до септември.

Проучването във Вашингтон показва, че България е на трето място сред 20-те държави с най-висок процент на смъртност поради COVID-19 (смъртни случаи на 100 000), март 2020 г. до май 2021 г.

Снимка 529851

Източник: Healthdata.org