Страните, ръководени от жени, имат "систематично и значително по-добри" резултати с Covid-19, показват проучванията, като въвеждат мерки по-рано и имат претърпяват средно наполовина по-малко смъртни случи, отколкото тези, ръководени от мъже, пише "Гардиън".

Относителният успех на лидери като Ангела Меркел в Германия, Джасинда Ардерн в Нова Зеландия, Мете Фредериксен в Дания, Цай Инг Вен в Тайван и Санна Марин във Финландия досега бяха широко отразявания, но привличаха малко академично внимание.

Анализът на 194 държави, публикуван от Центъра за изследвания на икономическата политика и Световния икономически форум, предполага, че разликата е реална и "може да се обясни с проактивните и координирани политически отговори", приети от жените лидери.

Дори след като ясни и често цитирани примери като Нова Зеландия и Германия - и САЩ (за лидери мъже) - бяха отстранени от статистиката, проучването установи, че случаят с относителния успех на жените лидери само се засилва.

"Нашите резултати ясно показват, че жените лидери са реагирали по-бързо и решително пред потенциални фатални случаи", коментира Суприя Гарикипати, икономист по развитие в университета в Ливърпул, съавтор с Ума Камбампати от университета на Рединг.

"Почти във всички случаи те поставят под блокада много по-рано от мъжете лидери при подобни обстоятелства. Въпреки че това може да има дългосрочни икономически последици, това със сигурност е помогнало на тези държави да спасят живот, което се доказва от значително по-малкия брой на смъртните случаи в тези страни."

Двамата изследователи заявиха, че са анализирали различни политически реакции и последващи общи случаи на Covid-19 и смърт до 19 май, въвеждайки редица променливи, които да помогнат за анализиране на суровите данни и да направят надеждни сравнения между страните.

Сред разглежданите набори от данни са БВП, общото население, гъстотата на населението и пропорцията на възрастните жители, както и годишните разходи за здраве на глава от населението, отвореност за международни пътувания и равнището на равенство между половете в обществото като цяло.

Тъй като само 19 от близо 200 държави са ръководени от жени, авторите създадоха и така наречените "най-близки съседни" държави, за да компенсират малкия размер на извадката, събирайки Германия, Нова Зеландия и Бангладеш с Британия, Ирландия и Пакистан, ръководени от мъже.

"Този ​​анализ ясно потвърждава, че когато държавите, ръководени от жени, се сравняват със страни, подобни на тях по редица характеристики, те се представят по-добре, с по-малко случаи, както и по-малко смъртни случаи", казва Гарикипати.

Тя добави, че макар жените лидери "да са против рисковете по отношение на живота", като са ограничили своите страни значително по-рано от мъжете, те са "по-склонни да поемат рискове в областта на икономиката".

В сравнение с критерия "отвореност за пътуване" страните, ръководени от жени, не са имали значително по-малко случаи на Covid, но са отчели по-ниски случаи на смърт, установиха изследователите, заключвайки, че това може да предполага "по-добри политики и спазване" на мерки.

Гарикипати допълва, че доказателствата за "значителна и систематична разлика" показват, че дори отчитането на институционалния контекст и други контролни точки, "да са ръководени от жени, осигурява на страните предимство в настоящата криза".

Изследователите допълват, че се надяват проучването да "послужи като отправна точка на дискусията за влиянието на националните лидери при обясняване на разликите в резултатите на страните в борбата с Covid".