Прозорец от американски военен хеликоптер падна на училищна спортна площадка в южната част на Япония, коментира морската пехота на САЩ и се извини за инцидента, който може да помогне на опозицията срещу тяхното присъствие, съобщава АФП.

Няма съобщения за сериозни наранявания при инцидента, който се е случил в 10 часа  местно време в начално училище в близост до морската въздушна база Футенма. Американските военни съобщават, че случаят е "изключително сериозен" и започват разследване.

"Съжаляваме за инцидента и се извиняваме за безпокойството, което е причинено на обществото", обясняват военните в изявление и призовават местните жители да останат настрани, от мястото на падналия обект, "по причини свързани с безопасността".

Такива инциденти предизвикват недоволство срещу американските бази на стратегическия остров Окинава, което би било неприятно за всяка американска военна дейност в Азия. "Децата от училището провеждаха спортните си занимания в двора, когато се случи инцидентът, но никой не беше сериозно ранен", коментира служител на местната полиция.

Прозорецът, който е паднал от хеликоптера, е с дължина и широчина около 90 сантиметра, допълва той. "Цялата треперех от страх", коментира майка на един от учениците пред частния телевизионен канал TBS пред училището. Друга ядосана майка допълва: "Моето дете беше сред тези, които бяха на двора, децата можеха да умрат, ако беше паднал в грешната част на двора".

Въздушната база Футенма е основен източник на недоверие между централното правителство на Япония и Окинава към по-широката американска военна програма за преместване, подписана между Токио и Вашингтон през 1996 г.

Жителите искат Футенма да бъде затворена и построена в друга част на Япония или в чужбина, заявявайки, че вече не могат да живеят с шумовете, злополуките и случаите на престъпления, извършени от американски служители.

"Този вид инцидент предизвиква безпокойство не само сред хората в училището, но и всички хора в Окинава и никога не трябва да се случва", коментира говорителят на японското правителство Йошихиде Суга.