Жена, която твърди, че е била подложена на сексуален тормоз от номинацията на президента на САЩ Брет Кавано за върховен съдия, разкри самоличността си, за да разкаже историята си, пише "Гардиън".

В интервю за "Вашингтон пост" Кристин Форд съобщи, че инцидентът е станал през 80-те г. на XX век, когато тя и Кавано са били ученици.

Според изданието Форд е описала как Кавано и негов приятел са били пияни, когато са влезли в стаята й в жилище в Монтгомъри каунти, Мериленд.

Форд разказа, че докато приятелят му гледал, Кавано започнал да я опипва и се опитал да я съблече. Когато се опитала да крещи, той запушил устата й.

Помислих си, че може да ме убие. Той се опита да ме нападне и да ме съблече, каза 51-годишният изследовател по психология в Северна Калифорния.

Вестникът отбелязва, че Форд е направила контакт чрез анонимна линия през лятото, когато станало ясно, че Кавано е спряган за номинация за съдия от Върховния съд.

Според изданието в продължение на седмици жертвата отказвала да говори пред медии, тъй като се притеснявала от публичност, но в крайна сметка решила, че е задължена като гражданин да разкаже историята.

В четвъртък Комисията по правосъдие към Сената трябва да гласува номинацията на Кавано, след което тя ще бъде подложена на вот в Сената, където се изисква просто мнозинство, за да бъде одобрена номинацията.

Демократите призоваха ФБР да предприеме разследване.

The Hill съобщава, че председателят на правосъдната комисия в Сената Чък Грасли е заявил, че ще разговаря поотделно с Кавано и Форд преди вота в четвъртък.

Демократите в комисията поискаха отлагане на гласуването заради обвиненията.