Птица постави нов рекорд за най-дългия полет без прекъсване. Пъстроопашат крайбрежен бекас е прелетял повече от 12 000 километра от Аляска до Нова Зеландия, пише "Гардиън".

Бекасът е излетял от Югозападна Аляска на 16 септември и е пристигнал на плаж до Окланд 11 дни по-късно, прелитайки разстоянието със скорост до 88 километра в час.

На мъжката птица, известна като 4BBRW заради сини, червени и бели пръстени на краката, е имало сателитен сензор, който е позволил на учените да проследят движението й. Това е една от четири птици, които са излетели от Аляска, където са били хранени с миди и червеи два месеца.

Мъжкият бекас, който нормално е с телосложение между 190 грама и 400 грама, може да удвои размера си преди дълъг полет, но може да свие вътрешните си органи, за да намали товара.

След като полетели от Аляска, птиците се насочили на юг към Алеутските острови и Тихия океан. Източни ветрове са насочили птиците към Австралия.

Сателитът е отчел полет от 12 854 километра, но учените вярват, че като се вземат под внимание и грешките полетът е бил около 12 200 километра. Предишният рекорд за най-дълъг полет на птица без спиране е 11 680 километра през 2007 г.

Не е сигурно, но се смята, че птиците не спят по време на полета.

Птиците са сред 20, които са хванати от център югоизточно от Окланд в края на 2019 г. и са им поставени сателитни сензори. Очаква се да тръгнат в обратната посока през март, прелитайки през Азия, където ще се хранят месец около Жълто море преди да се върнат в Аляска.

Според учени маршрутът през Тихия океан е като "екологичен коридор", а не препятствие за птиците, тъй като вятърът им помага да минават относително свободно и без риск да срещнат хищници или болести.