Най-малко 14 цивилни души са загинали при въздушни удари на режима на сирийския президент Башар Асад в обсадения анклав Източна Гута, контролиран от сирийските бунтовници.

По информация на Сирийския център за наблюдение на човешки права при атаката са били използвани варелни импровизирани бомби, които причиняват безобразни щети, предаде АФП. 10 или повече от загиналите са в селището Хамурийе.

Армията на Дамаск атакува Източна Гута

Армията на Дамаск атакува Източна Гута

Поредна хуманитарна криза в Сирия

Нападението идва, след като президентът Башар Асад заяви, че въздушните атаки ще продължат. Правителствените сили вече контролират почти една трета от бунтовническия анклав край Дамаск, а настъплението продължава.

От възстановяването на атаките през средата на февруари цивилните жертви в анклава са вече над 700. Много от тях са жени и деца. Други над 5 500 души са ранени. 

500 цивилни убити при кръвопролитията в Източна Гута

500 цивилни убити при кръвопролитията в Източна Гута

ООН гласува резолюцията в 17,00 часа по Гринуич

Въздушните атаки в Източна Гута идват точно докато конвой от камиони с хуманитарна помощ се подготвя да влезе в бунтовническия район.

46-те камиона ще бъдат първите, които ще достигнат обсадения анклав от средата на февруари, въпреки неотдавнашното прекратяване на огъня, одобрено от Съвета на ООН и кратките ежедневни примирици, поръчани от Русия, предаде BBC.

Служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви пред Ройтерс обаче, че властите от режима на сирийския президент Башар Асад са премахнали всички хирургически запаси от камионите, преди те да бъдат пуснати към бунтовническия анклав. Вчера Башар Асад отрече това. По думите му офанзивата трябва да продължи.

Фронт ан-Нусра обстрелва хуманитарния коридор в Източна Гута

Фронт ан-Нусра обстрелва хуманитарния коридор в Източна Гута

Терористите са стреляли по бежанския лагер Вафидин