Руският президент Владимир Путин е разпоредил 5-часова ежедневна хуманитарна пауза на сраженията в Източна Гута - предградие на Дамаск, което е контролирано от сирийските бунтовници, противници на режима на сирийския президент Башар Асад, съобщават руските медии.

Хуманитарната пауза ще започне във вторник и ще включва създаването на "хуманитарен коридор", който да позволи на цивилните да напуснат анклава.

Русия скочи срещу твърденията, че сили на Асад са атакували с хлор в Източна Гута

Русия скочи срещу твърденията, че сили на Асад са атакували с хлор в Източна Гута

Целели саботирането на прекратяването на огъня в анклава

Източна Гута беше подложена на масирани бомбардировки от страна на сирийското правителство, подкрепяно от Русия, в продължение на повече от седмица.

Това доведе до повече от 540 жертви.

Руският военен министър обяви решението на Путин, посочвайки, че спирането на огъня ще продължава от 9 до 14 часа местно време всеки ден.

500 цивилни убити при кръвопролитията в Източна Гута

500 цивилни убити при кръвопролитията в Източна Гута

ООН гласува резолюцията в 17,00 часа по Гринуич

Съветът за сигурност на ООН призова за 30-дневно примирие през уикенда. Резолюцията настоява "всички страни незабавно да прекратят военните действия" и също така призова за осигуряване на достъп на хуманитарна помощ и извеждане на нуждаещите се от медицинска помощ.

Източна Гута е последният голям район, контролиран от бунтовниците близо до столицата Дамаск, като той е обсаден от 2013 г. насам от сирийските военни с подкрепата на Русия и подкрепяни от Иран милиции.