Твърденията, че сили, които са лоялни на сирийския президент Башар Асад, са виновни за атаката с хлор в Източна Гута, което е предградие на Дамаск, са провокация, целяща саботирането на прекратяването на огъня в анклава, контролиран от сирийските бунтовници. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Повече от 500 са жертвите за седмица в Източна Гута

Лавров допълни, че 30-дневното прекратяване на огъня в Източна Гута, договорено в Съвета за сигурност на САЩ, ще влезе в сила, след като всички страни се договорят как трябва да бъде изпълнено.

По-рано сирийски опозиционни активисти съобщиха, че дете е загинало вчера при предполагаема химическа атака в Източна Гута, ден след като Съветът за сигурност на ООН одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия. 

Резолюцията на ООН няма да засегне операцията ни в Сирия, обяви Анкара

Резолюцията на ООН няма да засегне операцията ни в Сирия, обяви Анкара

Изключено е решението на Съвета за сигурност на ООН да засегне операция "Маслинова клонка"

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че положението в Източна Гута е крайно тревожно и терористите там използвали местни цивилни като заложници

"Терористите не слагат оръжие, те държат местното население като заложници, това е главната причина за много напрегнатото положение", посочи Песков.  

Той също така цитира изявление на руското военно министерство от вчера, в което се изтъква, че Москва разполага с информация за възможното използване на химически вещества от терористи в Източна Гута.