Президентската библиотека "Франклин Делано Рузвелт" публикува редки кадри с един от най-обичаните държавни глави в историята на САЩ.

На кадрите Франклин Делано Рузвелт се вижда да върви с помощта на бастун и помощник. На 39 г. Рузвелт е повален от полиомиелит. Той е напълно парализиран от кръста надолу. Той е бил на инвалидна количка, не е можел да ходи.

Кадрите са от 1935 г. - близо 15 г. след като заболява.

По това време Белият дом налага стриктни правила как президентът да бъде сниман. Не са позволявани снимки и видеоматерали на инвалидна количка или когато някой му е помагал да се качи или да слезе от автомобил.

Много от американците, които са гласували или не са гласували за Рузвелт, не са знаели, че държавният глава е бил парализиран и че не е можел да направи една крачка без чужда помощ.

Снимка 365321

Източник: FDR Presidential Library & Museum

Само няколко частни видеозаписа показват американския лидер на крака.

Разпространените от библиотеката кадри са на фермера от Невада Фредерик Хил. Те са заснети по време на Великден в Белия дом на 22 април 1935 г. Тогава 51 391 души посещават Белия дом - рекорден брой за времето си.

Франклин Делано Рузвелт е 32-ят президент на САЩ (1933-1945). Има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност - четири пъти. Той е една от основните политически фигури в историята на XX век.