Социалните мрежи Meta/Facebook и Twitter вече са блокирани в Русия, съобщи Би Би Си.

Първо руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е взето решение от 4 март 2022 г. да се блокира достъпът до Facebook на територията на Руската федерация. Официално посочената причина е "26 случая на дискриминация срещу руски медии. През последните дни социалната мрежа ограничи достъпа до акаунтите на някои контролирани от Кремъл руски медии заради разпространявана от тях дезинформация - телевизионния канал "Звезда", агенциите РИА "Новости" и Sputnik, Russia Today, информационните портали Лента.ру и Газета.ру.

Русия заплашва Facebook с огромна глоба

Русия заплашва Facebook с огромна глоба

Американската социална мрежа не премахвала информация, която е опасна за гражданите

В отговор президентът на Meta по глобалните въпроси Ник Клег заяви, че компанията ще направи всичко възможно, за да възстанови достъпа до социалната платформа.

"Скоро милиони обикновени руснаци ще открият, че е отрязан достъпът им до проверена информация, лишили са ги от ежедневната им възможност да общуват със семейството и приятелите, принудили са ги да мълчат. Ние ще продължим да правим всичко, за да възстановим достъпа на хората, за да могат безопасно да изразяват своите мисли и да организират своите действия." - увери Клег.

По-късно на сайта на Роскомнадзор се появи и съобщение, че се ограничава достъпът до Twitter. В него се казва, че решението за това е взето от руската главна прокуратура на 24 февруари - напомняме, това е денят на руското нахлуване в Украйна.

Достъпът до Би Би Си в Русия също беше блокиран, както и на редица чуждестранни и руски медии, чието съдържание не отговаря на официалната информационна политика на Кремъл.