Русия засили натиска върху Facebook, заплашвайки да наложи на компанията най-голямата глоба досега за многократно пренебрегване на исканията за премахване на забранено съдържание, информира "Франс прес".

Медийният регулатор на страната "Роскомнадзор" уточни, че е изготвил нов протокол за санкциониране на най-голямата социална мрежа в света, която е американска, за многократно "непремахване на информация, опасна за гражданите" във Facebook и Instagram.

Регулаторът посочи, че глобата изисква общо "5 до 10 процента" от "годишните приходи" на Facebook - въпреки че не уточнява дали означава приходи, получени в Русия или по света.

Захарова е доволна, сривът на Facebook довел до скок в активността на руските социални мрежи

Захарова е доволна, сривът на Facebook довел до скок в активността на руските социални мрежи

Русия била права да разработи свои собствени суверенни интернет платформи

Според ежедневника "Ведомости" Facebook печели десетки милиарди рубли в Русия годишно.

"Роскомнадзор" отбеляза, че съдът ще определи кога да назначи заседанието по казуса.

"Точният размер на глобата също ще бъде определен от съда", допълни руският медиен регулатор.

Русия редовно предприема съдебни действия срещу интернет платформите за непремахване на съдържание, което определя като незаконно, като порнографски материали или публикации, оправдаващи наркотиците и самоубийствата.

Facebook блокира руска мрежа промотираща антиваксъри

Facebook блокира руска мрежа промотираща антиваксъри

Премахната е "пералня за дезинформация" за Covid, създаваща подвеждащи статии и петиции във форуми

Страната вече глоби Facebook с 90 млн. рубли (1 млн. долара) за различни наказания според руските информационни агенции, включително за неизтриване на забранено съдържание.

Русия тази година също така затегна контрола върху базираните в САЩ технологични компании, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи на страната.

През януари Русия поиска социалните мрежи да свалят публикации, призоваващи руснаците да се присъединят към протестите в подкрепа на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, под прикритието да не позволява на непълнолетни да присъстват.

Президентът Владимир Путин този месец се оплака от нарастващото влияние на големите технологични компании, които според него се конкурирали със суверенните държави.

Миналия месец властите обвиниха американските социални мрежи в намеса в парламентарните избори и привикаха посланика на САЩ в Москва.

Русия мъмри посланика на САЩ, намесвали се в изборите

Русия мъмри посланика на САЩ, намесвали се в изборите

Също така САЩ били отказали акредитации на руски журналисти