Руските социални мрежи съобщиха за скок в активността по време на глобалният срив на Facebook в понеделник, което според официални представители на Москва показва, че Русия е била права да разработи свои собствени суверенни интернет платформи и социални мрежи, съобщава "Ройтерс".

Русия от години се стреми да утвърди по-голям суверенитет над своя сегмент в интернет, като оказва натиск върху чуждестранните технологични компании да изтрият съдържание и да съхраняват данни в Русия. Страната също така подобри способността си да блокира платформи, които нарушават правилата й.

Facebook, Instagram и whatsapp се сринаха

Facebook, Instagram и whatsapp се сринаха

Трите приложения работят със споделена инфраструктура

Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия, заяви по време на почти шестчасовото прекъсване на услугите на Facebook в понеделник вечерта, че това "отговаря на въпроса дали имаме нужда от собствени социални мрежи и интернет платформи".

Facebook обвинява за прекъсването, което попречи на 3,5 милиарда потребители да ползват услуги като WhatsApp, Instagram и Messenger, грешна промяна в конфигурацията.

Най-голямата домашна социална мрежа в Русия, "Вконтакте, има много повече ежедневни потребители в страната, отколкото Facebook и съобщи за скок в съобщенията и потребителите, след като услугите на Facebook спаднаха.

Сривът на "Фейсбук" прати Марк Зукърбърг на 6-то място в класацията на "Форбс"

Сривът на "Фейсбук" прати Марк Зукърбърг на 6-то място в класацията на "Форбс"

Тежки дни пред социалната платформа

"Броят на гледанията на видеоклипове във Вконтакте се е увеличил с 18%, а броят на съобщенията, изпратени в месинджър с 21%", заяви "Известия", цитирайки ръководителката на социалната мрежа Марина Краснова. Тя каза, че аудиторията е скочила с 19% в сравнение с предния ден.

Друга популярна социална мрежа "Однокласники" заяви, че активността се е увеличила по време на прекъсването на Facebook, съобщи РИА.

Двете социални мрежи са собственост на руската технологична фирма Mail.Ru.

Русия се изключи от глобалния интернет по време на тестове по-рано тази година, част от усилията да предпази страната от откъсване от чужда инфраструктура.

ЕС: Сривът на Facebook показва нужда от конкуренция

ЕС: Сривът на Facebook показва нужда от конкуренция

Вестагер: Нуждаем се от алтернативи, не трябва да разчитаме на няколко големи играчи