Руското външно министерство е привикало американския посланик Джон Съливан за намеса в парламентарните избори, които са насрочени за 19 септември, съобщава "Спутник".

По време на разговора на американския посланик му е било заявено, че Москва притежавала неопровержими доказателства за нарушения на руското законодателство от американските "цифрови гиганти" в контекста на подготовката и провеждането на изборите за Държавната Дума.

"В тази връзка беше заявено, че намесата във вътрешните работи на страната ни е категорично недопустима", уточниха от руското външно министерство.

Според "Интерфакс" пък Съливан е извикан заради проблем с акредитации за руски журналисти, работещи в САЩ.

Кремъл със съжаление отбелязва, че САЩ са противник на Русия

Кремъл със съжаление отбелязва, че САЩ са противник на Русия

Песков: Въпреки че Путин многократно демонстрира политическа воля за нормализиране

Уточнява се, че на някои репортери от Русия е била отказана акредитация за посещение на мемориални събития по повод отбелязването на 20-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

В същото време посолството на САЩ заяви, че посланикът е посетил министерството, за да се срещне със заместник външния министър Сергей Рябков и да обсъдят подхода на президента Джо Байдън към стабилизиране на отношенията между Москва и Вашингтон.

Съливан е останал в руското външно ведомство около 20 минути и след това си е тръгнал.

САЩ наредиха на 24 дипломати на Русия да напуснат страната до 3 септември

САЩ наредиха на 24 дипломати на Русия да напуснат страната до 3 септември

"Руското дипломатическо присъствие търпи непрекъснати удари"

По-рано Москва предложи Русия и САЩ да разработят няколко правно и политически обвързващи документа за стратегическата стабилност, след като двете страни се опитаха да постигнат споразумение по въпроса след срещата между Байдън и Путин  в Женева през юни.

Срещата се проведе, за да се разрешат наболели проблеми между страните, въпреки напрегнатите отношения между Русия и САЩ.

Путин и Байдън публикуваха съвместно изявление, в което се подчертава, че и двете страни планират да започнат всеобхватен двустранен диалог за стратегическата стабилност и да започнат консултации относно киберсигурността и контрола над оръжията.