САЩ са предали на Русия списък с 24 дипломати, които трябва да напуснат страната преди 3 септември заради изтичане на визите. Това обяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в интервю за списание National Interest. Текстът е публикуван на "Фейсбук" страницата на руското дипломатическо представителство.

"За съжаление, ситуацията не се променя към по-добро. Руските дипломатически мисии в САЩ работят при условия на безпрецедентни ограничения, които не само остават в сила, но и се увеличават", констатира посланикът.

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

След спиране издаването на визи на руснаци, общо 10 американски дипломати трябва да напуснат до 21 май

"Въпреки изявленията на администрацията на американския президент Джо Байдън относно важната роля на дипломацията и готовността за развитие на стабилни и предвидими отношения с Русия, руското дипломатическо присъствие търпи непрекъснати удари", изтъква още Антонов.

По думите му американската страна проявявала "упоритост и изобретателност по този въпрос".

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

"Изгонването на дипломати се осъществява под измислени предлози. Миналия декември Държавният департамент едностранно определи тригодишен лимит за пътуване в командировка за руския персонал, което, доколкото ни е известно, не се прилага за никоя друга страна", отбеляза руският посланик.

"Получихме списък с 24 дипломати, които се очаква да напуснат страната до 3 септември 2021 г. Почти всички те ще напуснат без замяна, тъй като Вашингтон внезапно затегна визовия режим", посочи още Антонов.

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Спира неимигрантски визи, всеки американец с изтекла руска виза да напусне до 15 юни