Посолството на САЩ в Русия заяви в петък, че рязко ще ограничи консулската си дейност поради руска забрана за наемане на местен персонал, съобщава АП.

Посолството посочва в изявление, че от 12 май ще намали предлаганите консулски услуги, за да включва само спешни американски граждански услуги и много ограничен брой имигрантски визи като спешни случаи "на живот и смърт".

Москва предприе действия, за да забрани на посолството и консулските служби на САЩ да наемат граждани на Русия и трети държави като част от действията си срещу новите американски санкции, наложени заради руската намеса в президентските избори през 2020 г. и участието в хакерството на федералните агенции SolarWind - дейности, които Москва отрече.

Посланикът на САЩ в Москва се прибира във Вашингтон за консултации

Посланикът на САЩ в Москва се прибира във Вашингтон за консултации

Съливан иска да говори директно с новите си колеги в администрацията на Байдън

Посолството на САЩ предупреди, че предоставянето на спешни услуги на граждани на САЩ в Русия може също да бъде "забавено или ограничено поради ограничената способност на персонала да пътува извън Москва".

То предупреди, че не може да отговори на конкретни въпроси относно руското пребиваване или руските визи и настоятелно призова всеки гражданин на САЩ в Русия, чиято виза е изтекла, да напусне Русия преди крайния срок от 15 юни, определен от руското правителство.

"Съжаляваме, че действията на руското правителство ни принудиха да намалим консулската си работна сила със 75% и ще се постараем да предложим на гражданите на САЩ възможно най-много услуги", заяви посолството.

Отбелязва се, че обработката на неимигрантски визи за недипломатически пътувания ще спре и ще спре да предлага рутинни нотариални услуги, консулски доклади за раждане в чужбина или услуги за подновяване на паспорти в обозримо бъдеще.

Кремъл: САЩ и Русия не споделят една и съща визия за взаимноизгодни отношения

Кремъл: САЩ и Русия не споделят една и съща визия за взаимноизгодни отношения

Той не каза какви контрасанкции ще бъдат обявени