Кремъл със съжаление отбелязва, че САЩ не са партньори, а противници на Русия, съобщава ТАСС.

"Едва ли САЩ могат да бъдат наречени партньори. По-скоро те са ни противник. Досега няма програми за партньорство и отношения за съжаление. Въпреки че президентът Путин многократно демонстрира политическа воля за нормализиране на отношения", заяви говорителят на Владимир Путин, Дмитрий Песков.

Прессекретарят на президента призова да не се преувеличава значението на срещата в Женева. "Няма нужда от излишни илюзии и да се преувеличавате духа на Женева". Според него разговорите между Байдън и Путин "са били полезни и конструктивни ... бяха изложени тези точки, по които страните имат сериозни разногласия".

"Положителната страна на тези разговори е разбирането за необходимостта от започване на контакти по цял набор от въпроси, включително киберсигурността, стратегическата стабилност и други. По отношение на киберсигурността и стратегическата стабилност контактите продължават", добави той.

"Но не би било неразумно да се слагат розови очила и да се разглежда Женева като определен праг, след като вече сме навлезли в ерата на партньорство", добави Песков.

Кремъл отчита речта на Байдън пред американската разузнавателна общност

Байдън, говорейки в щаба на директора на националното разузнаване, заяви и че Путин "има реален проблем", като "управлява икономика, която разполага с ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго".

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Байдън: Въвличането на САЩ в реална война с велика сила ще е заради кибератаки

Заради нарастващите заплахи на Русия и Китай е "повече от вероятно да свършим с война"

"Изявленията на американския президент Джо Байдън, че Русия няма нищо друго освен ядрени оръжия, нефт и газ, всъщност са неправилни. Погрешните познания на Белия дом за съвременна Русия са очевидни тук", добави той.

"Тези изявленията на Байдън са по същество погрешни ... Очевидно е, че американският президент озвучава посланията, които се подготвят от неговия апарат. Да, Русия е най-голямата ядрена сила и да, това е страна с доста голям сектор на нефт и газ. Но да се каже, че Русия няма нищо друго, е фундаментално погрешно", каза говорителят на Кремъл.

Според Песков помощниците на Байдън биха могли да му предоставят точна информация за руската икономика и да докладват, че делът на нефтения и газовия сектор в руския БВП през 2020 г. е едва 15,2%.

"Вероятно помощниците трябваше да подготвят за Байдън... Приходите от петрол и газ в бюджета през 2020 г. са 28%. Ако говорим за квалифицирани експертни документи за страната ни, поне тази информация вероятно щеше да бъде докладвана на президента на САЩ".

Песков добави, че Русия разполага с "напреднала ядрена енергетика, развитие на иновативни области, най-мощното земеделие, чийто износ е по-голям от тези пари, които печелим от износа на оръжия. Това е строителният сектор, който засега демонстрира много стабилен темп на развитие".

Русия не се намесва и няма желание да се намесва в изборните процеси в САЩ и в други страни, обясни той.

Русия е притеснена от факта, че американските специални служби работят на нейна територия. "Това е от незапомнени времена и не спира".

Лавров се захвана с либералите в Русия, гони всеки, който не е патриот

Лавров се захвана с либералите в Русия, гони всеки, който не е патриот

Западът не крие, че "иска слаба Русия ... от тук до Южнокитайско море, обхватът на амбициите им не познава граници"