Президентът Джо Байдън предупреди, че ако САЩ се окажат в "истинска война с размяна на удари" с "велика сила", това може да е резултат от значителни кибератаки срещу страната, подчертавайки това, което Вашингтон вижда като нарастващи заплахи, породени от Китай и Русия, съобщава "Ройтерс". 

Киберсигурността е на върха на дневния ред за администрацията на Байдън след поредица от атаки срещу субекти като компанията за управление на мрежи SolarWinds, компанията Colonial Pipeline, месопреработвателната компания JBS и софтуерната компания Kaseya, което удари САЩ далеч отвъд от просто само хакнати компании.

Някои от атаките засегнаха доставките на гориво и храна в някои части на САЩ.

Путин предупреди: Военният флот на Русия може да открие всякакъв противник и да му нанесе удар

Путин предупреди: Военният флот на Русия може да открие всякакъв противник и да му нанесе удар

Русия в най-кратки срокове заела достойното си място сред водещите морски държави

"Мисля, че е повече от вероятно да свършим с война - истинска война с размяна на удари с велика сила - това ще бъде заради кибер пробиви с големи последици и те нарастват експоненциално, тези възможностите", каза Байдън при посещение в кабинета на директора на националното разузнаване (ODNI).

По време на срещата на високо равнище на 16 юни в Женева между Байдън и руския президент Владимир Путин, Байдън сподели списък с критична инфраструктура, която САЩ смята за забранена

Оттогава висши членове на екипа за национална сигурност на администрацията на Байдън поддържат постоянен контакт със старши членове на Кремъл във връзка с кибератаки срещу САЩ, заяви Белият дом.

Байдън също така изтъкна заплахите, породени от Китай, като се позова на президента Си Дзинпин като "смъртоносно ревностен да стане най-мощната военна сила в света, както и най-голямата и най-известна икономика в света до средата на 2040-те години."

Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

Опасения за надпревара във въоръжаването, докато Китай строи нови силози за ядрени ракети

Китай към момента разполага с 350 ядрени бойни глави

По време на речта си пред около 120 служители на ODNI и висши ръководни служители, Байдън благодари на членовете на американските разузнавателни агенции, подчерта доверието си в работата, която вършат и каза, че няма да упражнява политически натиск върху тях. ODNI ръководи 17 разузнавателни организации в САЩ.

"Никога няма да политизирам работата, която вършите. Имате думата ми за това", каза той. "Това е твърде важно за нашата страна", каза той.

Коментарите на Байдън ясно се различават от забележките на неговия предшественик Доналд Тръмп, който имаше спорни отношения с разузнавателните агенции по въпроси като този, че Русия се е намесила, за да помогне на Тръмп да спечели изборите през 2016 г. и ролята в разкриването, че Тръмп е притискал Украйна да разследва Байдън.

Тръмп смени четирима постоянни или изпълняващи длъжността директори на националното разузнаване през четирите си години на поста.

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

В Черно море е най-вероятният сблъсък Русия-НАТО, възможна е и Трета световна война

Глобалното затопляне също носи рискове от нестабилност за САЩ и целия свят, възможни са конфликти за обработваема земя.  "Предизвикателствата, свързани с изменението на климата, вече подхранват нарастващата нестабилност у нас и по света. Това са екстремни метеорологични явления, които са по-чести и по-смъртоносни, това е липсата на продоволствена и водна сигурност, повишаване на морското равнище, което води до климатична промяна, значително нарастване на миграцията и представлява основен риск за най-уязвимите слоеве от населението".

Според него американските военни смятат изменението на климата за много голямата заплаха за САЩ. "Ако нивото на морето се повиши с още 0,76 м, милиони хора ще мигрират и ще се борят за обработваема земя. Видяхте какво се случи в Северна Африка... Хората, мюсюлмани, с единствената разлика, че са чернокожи или араби, се избиват с хиляди за парче обработваема земя в северната част на Централна Африка."

Байдън каза още, че според прогнозите през следващите десет години не е изключено прехвърлянето на столицата на Индонезия, тъй като Джакарта може да бъде наводнена. "Това има значение, защото това е както стратегически, така и екологичен въпрос".

НАСА предсказва опустошителни наводнения през 2030-те години

НАСА предсказва опустошителни наводнения през 2030-те години

Заради изменението на климата, колебания на Луната и гравитационното й привличане