Китай разкритикува остро "безпочвените" твърдения, че е извършил голяма кибератака срещу американския технологичен гигант Microsoft, съобщават "Франс прес" и Би Би Си.

Група западни държави обвиниха Китай в хакване на Microsoft Exchange - популярна имейл платформа, използвана от компании по целия свят.

Съвместното изявление обвини китайското министерство на държавната сигурност в подкопаване на глобалната стабилност и сигурност.

Китай винаги е твърдял, че се противопоставя на всички форми на киберпрестъпления.

САЩ и съюзници обвиняват Китай в глобална хакерска кампания

САЩ и съюзници обвиняват Китай в глобална хакерска кампания

САЩ отвориха нова област на напрежение с Китай

Вчера Нова Зеландия се присъедини към групата страни, включително Великобритания, САЩ и Австралия, като обвини подкрепяни от държавата китайски актьори за "злонамерена киберактивност" в страната, включително атаката срещу Microsoft.

Китайското посолство в Уелингтън нарече обвиненията "безпочвени и безотговорни".

"Китайското правителство е твърд защитник на киберсигурността", се уверява в изявление, публикувано от посолството в отговор на въпрос на репортери. В него се допълва: "Отправянето на обвинения без доказателства е злонамерено."

Китайското посолство в Австралия повтори тези коментари, определяйки Вашингтон като "световен шампион по злонамерени кибератаки".

От своя страна говорителят на китайското външно министерство подчерта: "САЩ събраха съюзниците си, за да отправят неразумни критики срещу Китай по въпроса за киберсигурността, този ход е изфабрикуван от нищото... (и) изцяло мотивиран от политически цели."

Хакерската атака срещу Microsoft засегна най-малко 30 000 организации в световен мащаб.

Над 60 хил. организации по целия свят хакнати заради уязвимост в софтуер на Microsoft

Над 60 хил. организации по целия свят хакнати заради уязвимост в софтуер на Microsoft

Това започва да се превръща в глобална криза в киберсигурността

Системата Exchange предоставя електронна поща на големи корпорации, малки фирми и държавни органи по целия свят.

Microsoft обвини китайска група за кибершпионаж за експлоатация на уязвимост в Microsoft Exchange, която е позволила на хакерите да имат отдалечен достъп до пощенските кутии.

Групата, известна като Hafnium, беше установено от Центъра за разузнаване на заплахи на Microsoft, че е подкрепяна от държавата и оперира извън Китай.

Източници от западните служби за сигурност смятат, че Hafnium са узнали предварително, че Microsoft е възнамерявал да закърпи или затвори уязвимостта, и така са го споделили с други базирани в Китай групи, за да увеличат максимално ползата, преди да излезе от употреба.

"Смятаме, че кибероператори, работещи под контрола на китайските специални служби, научиха за уязвимостта на Microsoft в началото на януари и се надпреварваха да използват уязвимостта, преди тя да бъде масово идентифицирана в публичното пространство", отбелязал източникът.

Хакерската атака сигнализира за преминаване от целенасочена шпионска кампания към грабителски набег, което води до опасения, че китайското киберповедение ескалира според западните служби за сигурност.

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Обект на дейността им са над 200 организации...

Министерството на външните работи на Великобритания настоя, че китайското правителство "е игнорирало многократните призиви за прекратяване на безразсъдната си кампания, вместо това позволи на поръчителствани от държавата актьори да увеличат мащаба на своите атаки и да действат безразсъдно, когато са хванати".

Белият дом заяви, че си запазвал правото да предприеме допълнителни действия срещу Китай във връзка с неговите кибердейности.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред журналисти, че самото китайско правителство може да не е извършвало атаките, но "е защитавало онези, които го правят. И може би дори ги е снабдявало, за да могат да го направят".

Министерството на правосъдието на САЩ също така обяви наказателни обвинения срещу четирима хакери на китайското министерство на държавната сигурност, които според него са свързани с дългосрочна кампания, насочена към чужди правителства и субекти в ключови сектори в най-малко дузина държави.