САЩ и коалиция от съюзници обвиниха китайското министерство на държавната сигурност в глобална хакерска кампания, по-конкретно приписвайки голяма атака срещу Microsoft, разкрита по-рано тази година, на хакери, работещи от името на Пекин, информира "Ройтерс".

Отваряйки нова област на напрежение с Китай, САЩ се присъединиха към НАТО, Европейския съюз, Великобритания, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Канада в отправянето на обвиненията, стана ясно от съобщение на Белия дом.

Съобщението идва месец след като ръководителите на страните членки на Г-7 и НАТО се договориха с американския президент Джо Байдън на срещите в английското графство Корнуол и Брюксел за обвиняването на Китай, че поставя системни предизвикателства пред световния ред.

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса

Правителствата "официално ще припишат с висока увереност злонамерената киберкампания, използваща разкритите през март уязвимости в Microsoft Exchange Server..., на злонамерени киберактьори, свързани с китайското министерство на държавната сигурност", посочи високопоставен служител в американската администрация пред журналисти преди обявлението, като допълни: "САЩ и нашите съюзници и партньори излагат допълнителни подробности за модела на КНР (Китайската народна република) за злонамерени кибердейности и предприемат допълнителни действия за противодействие."

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на молба за коментар. По-рано китайските власти заявиха, че Китай също бил жертва на хакерство и се противопоставя на всякакви форми на кибератаки.

Американски федерални агенции, включително Съветът за национална сигурност, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС), ще очертаят повече от 50 техники и процедури, които "актьори, подкрепяни от Китай", използват в удряне на мрежи в САЩ.

Китай с необичайно агресивна хакерска атака срещу САЩ

Китай с необичайно агресивна хакерска атака срещу САЩ

Най-малко 30 000 американски организации са засегнати

Подкрепяни от държавата киберактьори непрекъснато сканират целевите мрежи за критични и високи уязвимости в рамките на няколко дни след публичното разкриване на уязвимостта, се казва в 31-страничния доклад на САЩ със съвети по отношение на киберсигурността, видян от "Ройтерс".

"Ще покажем как Министерството на държавната сигурност на КНР използва престъпни хакери, за да провежда несанкционирани кибероперации в световен мащаб, включително за тяхна собствена лична печалба", подчерта служителят на американската администрация.

През последните месеци САЩ съсредоточиха голямо внимание върху Русия, обвинявайки руски хакери в поредица от атаки с искане на откуп в САЩ.

В днешното обявление американските власти официално обвиниха китайското правителство "с голяма увереност" за хакерската атака, която засегна бизнеси и правителствени агенции в САЩ, използвайки услуга за електронна поща на Microsoft. Microsoft вече обвини Китай, че е отговорен.

Над 60 хил. организации по целия свят хакнати заради уязвимост в софтуер на Microsoft

Над 60 хил. организации по целия свят хакнати заради уязвимост в софтуер на Microsoft

Това започва да се превръща в глобална криза в киберсигурността

Операцията специално използва слабостите в програмата за обмен на Microsoft, обикновен имейл софтуер. Експерти по киберсигурност бяха разтърсени от мащаба и обема на инцидента, възлизащ на хиляди потенциални американски жертви.

Високопоставеният представител на администрацията на Байдън отбеляза, че притесненията на САЩ относно китайските киберактивности са били повдигнати пред високопоставени китайски официални лица.

"Страните по света ясно дават да се разбере, че опасенията относно злонамерената киберактивност на КНР ги обединяват, за да отхвърлят тези дейности, да подкрепят мрежовата отбрана и киберсигурността и да действат, за да възпрепятстват заплахите за нашите икономики и национална сигурност", настоя представителят на американското правителство.

Той отбеляза, че обхватът и мащабът на хакерството, приписвани на Китай, са изненадали американските власти заедно с използването от Китай на "престъпни хакери, с които са сключени договори".