Най-малко 60 000 организации по света са били компрометирани заради уязвимост в софтуера Exchange Server на Microsoft. Това съобщи "Блумбърг", позовавайки се на източник, който преди това е заемал висока позиция в правителството на САЩ.

По думите му предполагаемите киберпрестъпници се стремят да заразят колкото се може повече компютри, преди компанията да може напълно да осигури всички свои клиенти.

Китай с необичайно агресивна хакерска атака срещу САЩ

Китай с необичайно агресивна хакерска атака срещу САЩ

Най-малко 30 000 американски организации са засегнати

Към настоящия момент според източника на "Блумбърг" над 60 хиляди организации по света, които използват продукти на Microsoft, са пострадали от злонамерени действия на хакери. По оценка на агенцията ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността.

Представител на правителството на САЩ е уверил пред "Блумбърг", че се предприемат стъпки на всички равнища на правителството на САЩ с цел "оценка и отстраняване на последствията" от действията на хакерите.

"Заплахата продължава и се развива, като призоваваме операторите на интернет мрежи да се отнасят към нея с цялата сериозност", цитира агенцията думите на неназования представител на Белия дом.

По-рано Microsoft представи актуализация на софтуера Exchange Server на фона на това, че чрез него редица частни компании в САЩ могат да бъдат атакувани от хакери от група, наречена от корпорацията Hafnium.

От софтуерната компания уточниха, че хакерската група е финансирана от Китай, но тя действа извън страната. Както се посочваше в изявлението на Microsoft, напоследък членовете на тази хакерска група са извършили няколко атаки, използвайки неизвестен досега механизъм, при който са откраднати пароли или са открити уязвимости в работата на софтуера, създаден за обмен на съобщения и корпоративна комуникация.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви в петък, че става въпрос за сериозна уязвимост, която може да има мащабни последствия.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин настоя на свой ред, че китайските власти се противопоставяли на кибератаките и нямали нищо общо с опитите за хакване на софтуера на Microsoft.

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Проникването може да е засегнало 18 000 клиенти на SolarWinds