Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова руските власти да вземат мерки срещу хакерите, намиращи се на територията на Русия, съобщи Дойче веле.

"Нашето послание е ясно - страните, укриващи киберпрестъпници, носят отговорност за предприемането на мерки. Ако те не го направят, ще го направим ние." - заяви Блинкън на конференция във Вашингтон.

Междувременно агенция Bloomberg информира, че сайтовете на хакерската група REvil, за която има данни, че е базирана в Русия, са станали недостъпни. Цялата инфраструктура на хакерите в мрежата не функционира, включително чатът и порталите за разплащания.

Засега не е ясно на какво се дължи това - временен срив или изключване, предприето от самите хакери или от руските власти.

Руски хакери атакуваха 200 компании от Европа, Америка и Африка

Руски хакери атакуваха 200 компании от Европа, Америка и Африка

Блокирали са мрежите им и са поискали откуп…

Дни по-рано президентът на САЩ Джо Байдън предупреди държавния глава на Русия Владимир Путин да прекрати хакерските атаки, извършвани от руски киберпрестъпници. Това стана при телефонен разговор между двамата на 9 юли.

Хакерите от REvil извършиха редица кибератаки срещу компании, като искаха откуп, за да отблокират компютърните им системи. През юли те разбиха системите на IT-фирмата Kaseya, което засегна хиляди компании по света. За да върнат достъпа до системите, престъпниците първоначално поискаха 70 милиона долара, по-късно обявиха сума от 50 милиона долара.

Хакери искат $70 млн. за данни след кибератака срещу стотици фирми по света

Хакери искат $70 млн. за данни след кибератака срещу стотици фирми по света

Съобщението "почти сигурно" е от свързана с Русия банда за киберпрестъпления