Китайският президент Си Дзинпин иска да превърне родината си в най-мощната военна сила в света до средата на 40-те години на XXI век. Тази оценка беше изразена от американския президент Джо Байдън, говорейки с персонала на американското разузнаване, предаде АП.

Американският държавен глава не пропусна да припомни, че той е прекарал повече време с президента на Китай от всеки друг американски политик.

"Си Дзинпин е напълно сериозен по отношение на превръщането на страната си в най-мощната военна сила в света, както и в най-голямата икономика в света до средата на 40-те години на сегашния век. Това е реалността ", каза Джо Байдън.

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

Шефът на Пентагона настоя, че САЩ няма да отстъпят

Преди това заместник-началникът на Съвместния началник-щаб на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хейтън заяви, че САЩ трябва да надминат Китай, за да може западният път на демокрацията да бъде пътят, който Вашингтон ще следва в бъдеще.

Според него през последните 20 години вниманието на американците е било насочено към Близкия изток, след което е насочено към Русия и Китай, но "физически САЩ останаха в Близкия изток".

Предишният президент Донаалд Тръмп дори наложи санкции на Пекин в опит да спре китайската експанзия на американския и световния пазар.