Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро Китай след спирането на хонконгския продемократичен таблоид Apple Daily вчера, информира ДПА.

Вестникът предупреди в понеделник, че остават няколко дни до спирането му, тъй като активите му са замразени. Петима от ръководителите му бяха арестувани по подозрение за нарушаване на спорния закон за националната сигурност на Хонконг, наложен от Пекин.

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Има огромна тревога за свободата на словото в града

"Засилването на репресиите от Пекин достигна такова ниво, че Apple Daily, така необходимият бастион на независимата журналистика в Хонконг, вече спря да публикува", изтъкна Байдън в изявление.

"Чрез арести, заплахи и принуждаване чрез Закон за националната сигурност, който наказва свободата на словото, Пекин настоява да упражни властта си да потиска независимите медии и да заглушава несъгласните възгледи", подчертава още американският държавен глава.

Президентът на САЩ също така призова Пекин "да спре да се прицелва към независимите медии и да освободи задържаните журналисти и ръководители на медии. Журналистическият акт не е престъпление".

Apple Daily, основан преди 26 години и с тираж около 80 000 броя, публикува последния си брой вчера.

Полицията твърди, че са открили повече от 30 статии на Apple Daily, които имали за цел да убедят чужди страни да наложат санкции на Китай и Хонконг. Това представлява "заговор с чужди страни", казват те.

Европейският съюз и "Репортери без граници" също обвиниха Пекин за затварянето на вестника и подчертаха, че това сочи към потискане на медийната свобода в Хонконг.