Хиляди в Хонконг се втурнаха да се сдобият с последния брой на продемократичния вестник Apple Daily, който спира да излиза след 26 години, информира Би Би Си.

През нощта стотици пренебрегнаха проливен дъжд, събирайки се пред офисите му, където се отпечатваха 1 млн. копия.

Изданието реши да затвори, след като негови информации бяха обвинени в нарушаване на закона за националната сигурност, което доведе до замразяване на активите на компанията.

Затварянето се разглежда като удар по свободата на медиите под натиска на Пекин.

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Днес се навършват 32 години от бруталното разправа на Китай срещу протестиращите

В ранните сутрешни часове край будките за вестници в града се виждаха дълги опашки от хора, които с нетърпение се надяваха да вземат последния брой на вестника. До 10:00 ч. местно време множество доставчици бяха разпродали изданието според публикации в социалните мрежи.

Последният брой бе в знак на почит към читателите му със заглавие: "Хонконгчани се сбогуваха болезнено под дъжда".

"Мисля, че е краят на една епоха", каза поддръжникът Сан Цан пред "Ройтерс", докато чакаше на опашка, като допълни: "Не разбирам защо Хонконг дори не може да търпи вестник."

"Искам да го подкрепя до края", изтъква Ама Йонг и коментира: "Вестникът придружаваше обществото толкова много години. След това ще устояваме на бурята."

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Това ще подкопае опитите за противодействие на ЕС

В сряда вечерта, само часове след като компанията обяви затварянето си, поддръжници на таблоида се бяха събрали пред офиса му, дори въпреки че е валял силен дъжд.

Те включиха фенерчетата на телефоните си в знак на солидарност и крещяха лозунги за подкрепа като "добавете масло" - популярна фраза за насърчение в Хонконг, която понякога може да бъде преведена като "направи го" или "не се отказвай".

В отговор служителите на Apple Daily излязоха от офисите си, за да застанат на балкони и прозорци, размахвайки фенерчета и крещейки "Благодаря Хонконг" на тълпите отвън. Някои бяха забелязани да раздават безплатни копия на последния брой на поддръжниците на улицата.

Информации от редакцията в последните ѝ дни показаха емоционални сцени на предизвикателни аплодисменти, както и сълзи и объркване.

Хонконгският медиен магнат Джими Лай е осъден на 1 г. затвор

Хонконгският медиен магнат Джими Лай е осъден на 1 г. затвор

Мартин Лий получи условна присъда от 11 месеца

Apple Daily беше най-големият продемократичен вестник в Хонконг и беше трън в очите на опитите на Пекин да смаже несъгласието.

Миналата седмица полиция нахлу в офисите на вестника заради твърдения, че няколко информации са нарушили новия закон за националната сигурност, който прави подкопаването на правителството криминално престъпление.

Официални лица заявиха, че вестникът е публикувал около 30 статии, призоваващи страни да наложат санкции на Хонконг и континентален Китай от 2019 г. насам.

В резултат на това свързаните с компанията активи бяха замразени и няколко висши служители бяха арестувани. Основателят на вестника Джими Лай вече е в ареста и е обвинен по закона за сигурността.

Вчера следобед вестникът обяви, че спира. Неговият сайт също спря да публикува в полунощ.

Демократични лидери в Хонконг признати за виновни

Демократични лидери в Хонконг признати за виновни

Седем известни продемократични лидери в Хонконг са признати за виновни

За последния си брой днес Apple Daily отпечата един милион копия, повече от 10 пъти повече от обичайния му тираж.

Ронсън Чан, ръководител на Асоциацията на журналистите в Хонгконг, заяви, че има "огромна тревога за свободата на словото в града".

"Ще бъдем много притеснени, ако има последици за написването на статия. Страхувам се, че това ще накара обществото да се почувства, или как аз се чувствам сега, че хората могат да бъдат вкарани в затвора заради това, което пишат", изтъква Чан. 

Властите на Хонконг отхвърлиха обвиненията, че задушават свободата на медиите, твърдейки, че не били принудили вестника да бъде спрян.

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

И че е загубил автономията си от Китай

Китайски официални лица от Пекин многократно са заявявали, че медийните свободи в Хонконг се зачитали, но не били абсолютни.

Китай въведе закона за националната сигурност в Хонконг миналата година в отговор на масови продемократични протести, които обхванаха административния регион през последните години.

Законът по същество намали юридическата автономия на Хонконг и улесни наказването на демонстранти и активисти. Той криминализира отцепването, диверсията и тайния сговор с чужди сили, като максималната присъда е доживотен затвор.

Бивша британска колония, Хонконг беше върнат на Китай през 1997 г., но със споразумение, че някои права и свободи трябва да бъдат защитени. Критици казват, че законът фундаментално е подкопал това споразумение.

След приемането на закона през юни 2020 г., повече от 100 души са арестувани съгласно неговите разпоредби.

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай ще селектира мнозинството от депутатите в хонконгския парламент