Унгария е блокирала изявление на Европейския съюз, критикуващо новия закон за сигурност на Китай в Хонконг. Това са разкрили двама дипломати, като това е ход, който вероятно ще подкопае опитите за противодействие на ограничаването на свободите от Пекин в бившата британска колония, отбелязва "Ройтерс".

ЕС, който има за цел да подкрепи Великобритания и САЩ в отстояването на правата на човека в Хонконг, трябваше да направи изявлението си в понеделник на среща на външните министри на ЕС, но не успя да спечели необходимото съгласие от всички 27 страни на ЕС.

"Аргументът на Унгария беше, че ЕС вече има твърде много проблеми с Китай", уточнил пред "Ройтерс" високопоставен дипломат от ЕС. Втори високопоставен дипломат е потвърдил блокирането и позицията на Унгария. Представител на ЕС заяви, че изявлението е било изтеглено от процеса на одобрение на ЕС.

Китай наложи санкции на ЕС

Китай наложи санкции на ЕС

В китайския черен списък има евродепутати, компании и учени

Китай и ЕС си наложиха взаимни санкции във връзка с обвиненията на Запада в нарушаване на човешките права в Синцзян на 22 март.

Миналия месец Будапеща неохотно подкрепи санкциите на ЕС, наричайки ги "безсмислени", и прие китайския министър на отбраната на официално посещение дни след решението на ЕС за санкциите.

Унгария е голям получател на китайски инвестиции. В миналото както Унгария, така и Гърция, където китайската корабна компания COSCO Shipping има мажоритарен дял в най-голямото пристанище в южната ни съседка, блокираха изявленията на ЕС относно Китай.

Санкциите на ЕС срещу Мианмар и Китай са вредни и безполезни, смята Унгария

Санкциите на ЕС срещу Мианмар и Китай са вредни и безполезни, смята Унгария

Това смята външният министър на Унгария Петер Сиярто

Най-висшият представител на Пекин в Хонконг тази седмица предупреди чуждестранните сили, че ще им бъде преподаден урок, ако се опитат да се намесят в управлението на Китай на глобалния финансов център, след като напрежението между Китай и западните правителства ескалира заради града. 

Западът казва, че новият закон за сигурност в Хонконг нарушава обещанието да се запази висока степен на автономия на града след завръщането му през 1997 г. под управлението на Китай. Привържениците на Китай твърдят, че законът е възстановил реда след масови антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.

Безизходицата е последният удар по препоръките на ЕС като защитник на правата на човека, каза един от дипломатите и повдига въпроси относно "меката сила" на икономически мощния ЕС, която разчита да вдъхновява страните да следват примера му, като обявят извън закона смъртното наказание и отстояване на свободите на медиите.

Това също така подчертава затруднението на ЕС за балансиране на бизнес отношенията с Китай, неговия втори по големина търговски партньор, и способността му да говори срещу репресиите на китайското правителство в Хонконг, за правозащитните адвокати от 2015 г. и за мюсюлманските уйгури в северозападната част на Китай.