Видна фигура от продемократичното движение в Хонконг е била арестувана тази сутрин в деня на годишнината от събитията на площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин през 1989 г., информира "Ройтерс".

Четирима души, представили се като цивилни полицаи, са задържали Чоу Хан-тун пред сградата, в която се намира офисът ѝ в центъра на Хонконг. 

Тя е организатор на ежегодното бдение за жертвите на бруталната разправа на Китай с продемократичните протестиращи на пл. "Тянанмън", като активисти виждат ареста като потъпкване на един от най-мощните символи на града за демократична надежда.

Демократични лидери в Хонконг признати за виновни

Демократични лидери в Хонконг признати за виновни

Седем известни продемократични лидери в Хонконг са признати за виновни

Арестът на Чоу Хан-тун, заместник-председател на Хонконгския алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай, беше извършен, докато се очаква хиляди полицаи да патрулират по улиците на града, за да не позволят на хората да се събират.

Засилената бдителност от страна на властите е очевидно отклонение от заветните свободи на словото и събранията в Хонконг, като сближава глобалния финансов център в съответствие със строгия контрол на обществото в континентален Китай, казват активисти.

Ежегодното бдение на 4 юни в парка "Виктория" в Хонконг, най-големия в света, се разглежда масово като символ на демократичните стремежи и желание на бившата британска колония да запази различния си начин на живот от континентален Китай.

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

И че е загубил автономията си от Китай

"Тя искаше само да отиде до парка Виктория, да запали свещ и да отбележи годишнината", заяви Чю Ян-лой, изпълнителен член на Алианса, като добави, че смята, че арестът цели да породи страх у онези, които планират да присъстват на бдението.

Полицейската началничка Тери Лоу е потвърдила, че е арестуван 36-годишен член на Алианса и 20-годишен доставчик на храна за насърчаване на неразрешено събрание, но не е посочила имената на арестуваните, каквато е обичайната практика.

Чоу е казала пред "Ройтерс" тази седмица преди ареста си, че 4 юни е тест за Хонконг "дали можем да защитим базовия си морал".

"Докато не са казали, че свещите са незаконни, ние ще запалим свещ", настоя тя.

Председателят на Алианса Лий Чюк-ян е в затвора заради незаконно събрание.

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай ще селектира мнозинството от депутатите в хонконгския парламент

Полицията забрани бдението за втора поредна година, изтъквайки като причина епидемията от коронавируса. Тя не каза дали отбелязването на събитията на "Тянанмън" ще наруши широкообхватния закон за националната сигурност, наложен от Китай през 2020 г., за да изведе най-размирния си град по авторитарен път.

Управителят на града Кари Лам не коментира честванията, като отбеляза само, че гражданите трябвало да спазват закона, както и Китайската комунистическа партия (ККП), която тази година празнува своята 100-годишнина. Възпоменанията за "Тянанмън" са забранени в континентален Китай.

Миналата година хиляди в Хонконг се противопоставиха на забраната, като се събраха в парка и се наредиха по тротоарите със запалени свещи в целия град, в рамките на това, което беше до голяма степен тържествено събитие, като имаше кратко сбиване с полицията в един район.

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

За Поднебесната империя западните намерения са ясни - с "оправдания за свобода и демокрация"