Седем известни продемократични лидери в Хонконг са признати за виновни за участието си в неразрешен мирен протест през 2019 г., информира "Гардиън".

След четириседмичен процес обвиняемите са осъдени за организиране и участие в демонстрацията. По-рано двама обвиняеми се признаха за виновни. Те могат да получат до 10 г. затвор, макар че присъдите вероятно ще бъдат по-леки.

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

САЩ скастриха Китай, потвърждават, че Хонконг е загубил специалния си статут

И че е загубил автономията си от Китай

Сред осъдените са 82-годишният активист Мартин Лий, считан за "бащата на демокрацията в Хонконг", и медийният магнат Джими Лай, който е съден и за нарушаване на закона за националната сигурност. Осъдени са и няколко бивши депутати.

Преди издаване на присъдите малка група протестиращи се събра пред съда. Те настояваха за амнистия на хиляди протестиращи и отправиха различни искания, включително промени в избирателната система.

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай ще селектира мнозинството от депутатите в хонконгския парламент

Присъдите са свързани с демонстрация на 18 август 2019 г., когато 1,7 милиона души излязоха на мирен протест, но в нарушение на разпорежданията на полицията.

Обвиняемите бяха арестувани през април 2020 г. Те са сред група от 15 души, обвинени в организиране на демонстрацията и други два протеста. Прокуратурата твърди, че те умишлено са нарушили закона.

По-късно ще бъдат обявени наказанията на осъдените.