Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на президента Владимир Путин, че САЩ ще предприемат "всички необходими действия", за да спрат кибератаките от Русия, коментира Белият дом, цитиран от БиБиСи. 

Репортер попита Байдън след едночасовия телефонен разговр дали Русия ще се сблъска с последствия, а той отговори: "Да". Москва обаче отрече твърденията на САЩ, че са се свързвали многократно с руснаците относно кибератаките през последния месец.

Разговорът между Путин и Байдън е след срещата им миналия месец в Женева. Това се случва и на фона на увеличаване на броя на атаките, включително тази, която този месец деактивира 1500 компании.

"Много ясно му дадох да разбере, че Съединените щати очакват, когато от негова земя идва кибероперация с откуп, въпреки че не е спонсорирана от държавата, очакваме от тях да действат, ако им предоставим достатъчно информация, кой е виновен", обяснява Байдън след телефонното обаждане.

Путин и Байдън проведоха телефонен разговор

Путин и Байдън проведоха телефонен разговор

Нови контакти

Когато журналист попита дали САЩ могат да атакуват сървърите, използвани от хакерите, президентът отговори: "Да". Но след обаждането в петък Кремъл заяви, че САЩ не са се свързали с Москва относно кибератаките.

"Въпреки готовността на руската страна съвместно да се справим с престъпната дейност в информационната сфера, през последния месец не са получени искания от съответните американски отдели", се казва в изявление от кабинета на Путин.

Неназован високопоставен американски служител отрече твърдението на Русия, като заяви пред "Франс прес", че администрацията на Байдън е отправяла "множество, конкретни искания за действие".

В изявлението на Кремъл се добавя, че двете страни подкрепят по-нататъшното сътрудничество по киберсигурността, което според Русия "трябва да бъде постоянно, професионално и неполитизирано и трябва да се осъществява чрез специални комуникационни канали ... и по отношение на международното право".

Гледната точка на Белия дом гласи, че двете страни са се съгласили на сделка, при която ще има повече хуманитарна помощ за Сирия, което означава, че двамата лидери виждат възможности за сътрудничество, въпреки напрежението в киберпространството.

Русия обяви, че Ирак иска американските войски да се махнат от страната

Русия обяви, че Ирак иска американските войски да се махнат от страната

Русия се съгласи на компромис със САЩ и ООН удължи трансграничната операция за помощ в Сирия от Турция

Атаките с Ransomware - където престъпните синдикати отвличат данни на компании и изискват плащане за връщането им - стават неимоверно повече през последните години.

Според САЩ много от най-лошите нападатели идват от Русия и често работят с мълчаливо знание и дори одобрение от руските служби за сигурност

Байдън заяви, че призивът е част от ново, "по-пряко средство за комуникация". Позволява на всяка страна да "общува, когато всеки от нас смята, че нещо се случва в другата страна. "Това засяга САЩ. И така, всичко мина добре. Оптимист съм."

Посланието, което Байдън казва, че е предал в петък, е подобно на съобщението, когато двамата лидери проведоха първата си среща лице в лице миналия месец в Швейцария.

Оттогава руската или източноевропейска хакерска група REvil започна мащабна атака, която предизвика прекъсвания по целия свят.

Хакерството оказа засилен натиск върху Байдън да направи нещо за противодействие на заплахите.

По време на срещата на Байдън в Женева миналия месец той предостави на руснаците списък от 16 сектора, които не трябва да бъдат атакувани.

САЩ наложи санкции на руски фирми, Русия предупреди, че това е стъпка към конфронтация

САЩ наложи санкции на руски фирми, Русия предупреди, че това е стъпка към конфронтация

Антонов: Използват отново likely-вероятно, че наши компании вероятно купували електронни компоненти