Министерството на търговията на САЩ добави шест физически и юридически лица от Русия към своя черен списък, съобщава ТАСС. 

Според американските власти те са включени в списъка заради опитите им да "закупят стоки, включително тези от американски произход, за дейности, които противоречат на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ".

Според американската страна Teson, Radiant Group of Companies и Trade Component "участват в доставката на електронни компоненти от американски произход, вероятно за изпълнението на руски военни програми".

Организациите от списъка са обект на по-строг режим на контрол на износа. Така че влизането в списъка предполага въвеждане на допълнителни лицензионни изисквания за износ и реекспорт на продукти към неговите.

Комисия в Конгреса прие поправка, отменяща отказа от санкции срещу „Северен поток 2“

Комисия в Конгреса прие поправка, отменяща отказа от санкции срещу „Северен поток 2“

Предложена е от демократката Марси Каптур...

Решението на САЩ да постави в черния списък няколко руски компании е ход за конфронтация от страна на Вашингтон, коментира руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

"Това е поредната конфронтационна стъпка в умишлените усилия на Вашингтон да ограничи достъпа на местни предприятия до високо прецизни технологии от чужбина. Това е в основен контраст с изявленията на властите на САЩ, включително по време на срещата на върха в Женева, относно необходимостта нормализира целия спектър от двустранни отношения", обясни той.

"Говорим за списъци за контрол на износа, които включваха руски фирми, занимаващи се с микроелектроника. В същото време американската страна отново не предостави конкретни данни за това, кои са установените нарушения."

"Използват отново likely-вероятно, казвайки, че нашите компании вероятно купували електронни компоненти от САЩ за някои руски военни програми - този подход не издържа на критика", допълва Антонов.

Путин се изказа за опитите на САЩ да запазят монополно положение в света

Путин се изказа за опитите на САЩ да запазят монополно положение в света

Въпреки санкциите икономическият суверенитет на Русия се увеличавал