Руските либерали биха искали Москва да преглътне обидата от Лондон за нахлуването на британския разрушител Defender в руските териториални води в Черно море, заяви руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

Според Лавров Западът се опитва да повлияе на чувството на патриотизъм на руснаците чрез либерали в Русия. "Прочетох коментарите с голямо удивление, когато британски военен кораб нахлу в нашите териториални води. Някои либерални критици започнаха да говорят защо е трябвало да го гоним, щял да мине покрай Крим и какво щяло да се случи? И така отношенията са вече на дъното, а вие ги погребвате още по-дълбоко. Тоест, преглъщайте директната обида, оплювайте волята на кримчани, които първо са избрали независимост, след това обединение с историческата си родина", обясни той.

Лавров добяви и коментарите в либералните среди по време на ученията на руската армия близо до границата с Украйна. "Ученията приключиха, войските се прибраха по местата си на постоянна дислокация, а Западът изпрати десетки хиляди войници и нападателна техника от цял ​​свят, не на своя територия, а на линия на контакт с Русия".

Според него Западът представил случая така, сякаш са заплашили Москва и тя е изтеглила войските си.

Рааб: Русия ще понесе тежки последици при военна ескалация в Украйна

Рааб: Русия ще понесе тежки последици при военна ескалация в Украйна

Лондон следи внимателно действията на Кремъл...

"Никой не иска да слуша факта, че това бяха открито обявени учения, които завършиха с изпълнението на задачите им. Но нашите либерали казаха след това: Байдън се обади на Путин и незабавно войските се изтеглиха от украинската граница. И ако Байдън не се бил обадил, със сигурност сме щели да нападнем Украйна. И това са хора, уважавани в миналото, които са участвали в политиката от много, много години", коментира Лавров.

Някои тъгуват по добрите отношения със Запада през 90-те години, когато СССР се разпадна и заявиха, че ако Русия следва пътя на Германия и Япония след ВСВ, щяла да бъде сравнима по отношение на нивото на развитие на гражданското общество с тези страни.

"Мисля, че не можем да кажем нищо повече. На нас ни беше предложено, както те си вярват, че загубихме в Студената война, да позволим да бъдем окупирани и да оставим Запада да ни създаде основите на една нова държава". 

"Патриотизмът за мен е най-важната характеристика. Такаче че хората, които не изпитват този патриотизъм от вековете, едва ли ще постигнат успех не само в дипломацията, но и във всяка дейност, която е свързана с реални задачи за развитие на държавата във всички области. Независимо дали става въпрос за икономика, култура или военни дела", обясни Лавров.

"Нашите западни колеги не крият факта, че много биха искали да имат срещу себе си слаба Русия, готова на всякакви отстъпки. Виждаме опити - почти ежедневно - да влияят на нашата вътрешна и външна политика", каза той.

Според министъра западните страни използват широк набор от инструменти за тези цели. "Това са военни провокации, както беше наскоро случаят около Крим с кораби на НАТО - между другото, те са изпратени от тук до Южнокитайско море, така че обхватът на техните амбиции не познава граници".

"Икономически санкции, отвличане на гражданите ни в чужбина, с предявяване на искове, които трябва да бъдат регулирани от международни договори, но Западът ги пренебрегва. И мащабни информационни атаки. "

Както отбеляза Лавров, "не всички харесват", че Москва "е преодоляла завинаги трудностите елегантните 1990-те и ефективно решава проблемите", натрупани оттогава. "Решавайки тези проблеми в страната, ние едновременно укрепваме нашите международни позиции", подчерта министърът. "Най-голямото ни постижение е запазването на гражданския мир, консолидиране на обществото около моралните ценности на руските народи, уважение към паметта на предците, техните дела, защита на свободата и независимостта на родината, възпитание на младежта в духа на приемствеността на поколенията ".

Рааб уверен, че британски разрушители ще продължат да плават в украински води до Крим

Рааб уверен, че британски разрушители ще продължат да плават в украински води до Крим

Разрушителят Defender е действал правилно

Лавров заяви, че в навечерието на парламентарните избори в Русия са възможни нови опити на западните държави да "подкопаят ситуацията" и "да провокират протестни действия". "Можем да предположим, че в навечерието на изборите за Държавната дума ще има нови опити за подкопаване, дестабилизиране на ситуацията, провокиране на протести, за предпочитане насилствени, както Западът обича да прави. Но ние ще се ръководим предимно от позицията, мнението на нашите хора, които самите са в състояние да оценят действията на властите и да изразят как искат да доразвият своята страна", каза той.

Лавров отбеляза, че подобни опити за намеса ще бъдат потиснати. "Искам да кажа с пълна отговорност, че сценариите, измислени от Запада, няма да сработят, президентът многократно е говорил за това. Последният път, когато предупреди тези, които се опитват да говорят с нас по този начин в посланието му до Федералното събрание, че организаторите ще съжаляват за всякакви провокации срещу нас", добави Лавров.

Руските власти и обществото трябва да мобилизират ресурсите си на фона на желанието на Запада да принуди Москва да изостави своите принципи, каза Лавров.

"Сега, когато наистина искат да ни принудят да направим някои отстъпки, да изоставим принципите си и както казва Западът, да променят поведението ни, тоест да се държим добре, както ни обясняваха в училище, за нас е много важно да мобилизираме всички ресурси на обществото, всички държавни структури, включително дипломацията и дейността на нашите парламентаристи".

Редиците на руските приятели непрекъснато нарастват и не се говори за каквато и да е изолация на Руската федерация, както повтарят на Запад, каза Лавров.

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Обединяват ударни групи в Средиземно море, а по-късно може да се демонстрира сила и в Южнокитайско море

"Одобрената от президента Путин външнополитическа линия има дългосрочен характер, стратегически проверена и това е нашето значително конкурентно предимство, което спомага за повишаване на престижа на страната ни в света, укрепва нейния имидж като надежден, предсказуем, силен и коректен партньор, партньор, който държи на думата си и на тази основа разширяваме връзките си с преобладаващото мнозинство от чужди държави в Евразия, Латинска Америка, Африка, включително с най-близките съюзници и съмишленици в Колективната сигурност Договорната организация, Общността на независимите държави, Евразийския икономически съюз, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС и в съвкупност говорим за държави, които представляват над 80% от световното население."

"Следователно, вероятно всеки непредубеден човек разбира, че не става въпрос за някаква изолация на Русия, за което нашите западни колеги постоянно се опитват да повторят. Освен това редиците на нашите приятели непрекъснато нарастват, въпреки че САЩ и техните съюзници активно се опитват да предотвратят това."

"Нашите западни колеги са особено активни тук - в Азиатско-тихоокеанския регион, където се намират основните нови световни центрове за икономическо развитие и политическо влияние. Искам да кажа, на първо място, нашите наистина стратегически партньори - Китай и Япония, които активно участват и последователно укрепване на техния политически, икономически, технологичен суверенитет, културна и цивилизационна оригиналност", добави той.

Според него руската дипломация счита за един от най-важните приоритети използване на мащабния потенциал на Азиатско-Тихоокеанския регион в интерес на насърчаването на всестранното развитие на руския Далечен Изток, подобряване на благосъстоянието на хората.

"В съответствие с инструкциите на президента руското правителство предприема системни мерки за засилване на ролята на Далечния източен федерален окръг като икономически център за взаимодействие със страните от региона, търсейки максимални, практически ползи от международното сътрудничество".

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят