Политическите преговори между Русия и Украйна донесоха оптимизъм, че газовата криза върви към приключване.

Доставките на руски газ през Украйна могат да бъдат подновени в понеделник - веднага след подписването на съответните документи.

За това се договориха премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко след 5-часови преговори в Москва.

Това бяха трудни преговори, призна премиерът на Украйна Юлия Тимошенко след продължилата до 2 часа след полунощ среща с Владимир Путин. Двамата се договориха както за транзита, така и за доставките за Украйна.

Въпреки оптимистичните новини за напредък в преговорите между Русия и Украйна, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че България е готова за продължителна криза. Той разкритикува Москва и Киев, че бавят решаването на спора помежду им.

Още...

Техническите подробности се уточняват днес от шефовете на „Газпром" и „Нафтогаз".

Документите трябва да бъдат готови за подпис в понеделник, когато Юлия Тимошенко отново ще пристигне в Москва.

Според постигнатите тази нощ договорености ще бъде предоставена 20% отстъпка в цената на руския газ, при условие, че бъде запазена преференциална ставка за газовия транзит през украинска територия по цени от 2008 година.

Това означава двойно поскъпване в сравнение с цените за 2008 г., показват изчисления на експертите.

Сред стратегическите договорки, постигнати от Русия и Украйна по газовия спор, е и независимостта между преговорите за транзита и доставките на газ за вътрешно потребление от Украйна.

Москва ще продължи да плаща за транзита на синьо гориво през територията на Украйна към Европа преференциалната такса от 2008 г.

След преговорите и двамата премиери бяха категорични, че доставките за Европа ще бъдат подновени много скоро.