Нивото на колективен имунитет срещу коронавирусна инфекция в Русия се е увеличило през седмицата от 60,4% на 61,8%. Това каза пред репортери в четвъртък вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, съобщава ТАСС.

"Към 30 декември ваксинацията с първия компонент е извършена 78 694 436 пъти, ваксинация на пълния цикъл - 74 539 609 пъти. Нивото на колективния имунитет в Русия е 61,8%", каза тя.

Нивото на колективния имунитет надхвърли 80% в четири региона на Руската федерация. "Вече имаме четири водещи региона, където нивото е надхвърлило 80%. Това са Севастопол (90,2%), Санкт Петербург (80,9%), Чукотка (80,7%) и Карелия (80,4%)".

Според вицепремиера два региона на Русия почти са достигнали нивото на колективен имунитет от 80% - Република Тива (78,1%) и Московска област (77,2%). Тя също така отбеляза, че регионите Липецк, Мурманск, Калининград, Белгород и Орил, както и Хакасия са достигнали нивото от 72% и повече.

Голикова призова регионите да внимават с премахването на ограниченията заради covid за новогодишните празници. "Апелирам към регионите, въпреки намаляването на заболеваемостта с призив да внимават с премахването на ограниченията и увеличаване на процента на ваксинация и реваксинация по време на празниците, особено предвид разпространението на новия щам Омикрон в света".

По-рано вицепремиерът подчерта, че темпът на ваксинация не трябва да се забавя, тъй като поради необходимостта от реваксиниране на вече ваксинираните руснаци показателят за стадния имунитет ще намалее. За да се постигне колективен имунитет, каза тя, 80% от пълнолетните руснаци, или повече от 90 милиона души, трябва да бъдат ваксинирани.

По-късно президентът Владимир Путин обяви необходимостта от постигане на 90% имунитет.

Путин очаква 80% колективен имунитет догодина, няма да преследва неваксинирани

Путин очаква 80% колективен имунитет догодина, няма да преследва неваксинирани

Путин не харесва политици антиваксъри, вредни са за здравето на руснаците

Достъпът до Червения площад в Москва ще бъде ограничен на 31 декември от 17:00 часа поради ограничения в града заради ситуацията с коронавируса.  "Във връзка с пандемията от коронавирусна инфекция и запазването на редица ограничения в града в тази връзка, както и прилагането на превантивни мерки и изключването на значителни струпвания на хора след 17:00 часа на 31 декември 2021 г., достъпът на гражданите до Червения площад в Москва ще бъде ограничен".

Оттам допълниха, че с цел опазване на обществения ред и безопасността на гражданите по време на новогодишните празници се предвижда извършване на контролно-превантивни мерки. В тях ще се включат представители на полицията, други правоохранителни органи. Ще бъдат включени обществени пунктове за опазване на реда.

"Събитията ще се провеждат в районите на новогодишните бази и други места за масово събиране на граждани. Особено внимание ще бъде отделено на превенцията на нарушенията на обществения ред, както и наблюдението за спазване на миграционното законодателство, включително режима на пребиваване на територията на Руската федерация", заключиха в ведомството.

Близо 1,5 пъти ще се увеличи броят на инспекторите, които ще проверяват наличието на маски в московския транспорт по новогодишните празници, коментира шефът на държавната обществена институция "Организатор на превозите" Владислав Султанов.

"По време на новогодишните празници пътническият трафик в транспорта на Москва се увеличава, туристите идват в столицата. Освен това московчаните по-често посещават празнични събития, ходят в кафенета, кина, театри. По това време е особено важно да се поддържат и поддържаме високо ниво на сигурност, затова призоваваме пътниците да носят маски. През почивните дни засилваме проверките за спазване в целия транспортен комплекс".

От началото на декември служителите са разкрили над 40 хиляди нарушения на изискванията на лекарите. Сега в града поне 500 контрольори следят за спазване на носенето на маски. "Над 700 инспектори ще работят от 1 до 10 януари, това е два пъти повече от миналата година", каза Султанов.

"Маска джоба или спусната до брадичката, е безполезна и не предпазва. Призоваваме пътниците да се зачитат взаимно здравето и безопасността и благодарим на всички, които спазват прости превантивни правила", каза Султанов.

Истинският брой починали от COVID-19 в Русия е над 600 000 души

Истинският брой починали от COVID-19 в Русия е над 600 000 души

Русия се нарежда на трето място в света по брой починали след САЩ и Бризилия