Президентът на Русия Владимир Путин е изразил готовност да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун в "най-близко време", съобщава севернокорейската държавна медия KCNA.

Путин чака отговор след покана на Ким да присъства на икономическия форум във Владивосток през следващия месец, но тази седмица Пхенян потвърди, че президентът на Южна Корея Мун Дже-ун ще посети севернокорейската столица в средата на септември.

САЩ доволни от диалога със Северна Корея

САЩ доволни от диалога със Северна Корея

Въпреки острите критики, че се продължава с ядрената програма

Руският лидер изпрати писмо на Ким Чен-ун по повод 73 г. от освобождението на Корея от японското колониално управление, което се отбелязва като празник в Южна Корея и КНДР.

Путин е споменал необходимостта да "обсъдят спешни въпроси от двустранните отношения и важни неща за региона". Те ще включват "реципрочно сътрудничество" в икономическите отношения между Русия и двете Кореи.

Междувременно Сеул обяви амбицията си да създаде "железопътна общност" в Североизточна Азия, в която ще участват Северна Корея, Русия, Китай, Япония и Монголия.

КНДР и Република Корея договориха трета среща на върха в Пхенян през септември

КНДР и Република Корея договориха трета среща на върха в Пхенян през септември

Те обаче не успяха да определят конкретна дата

"Тази общност ще доведе до енергиен блок и икономически блок в Североизточна Азия чрез разширяване на икономическата зона на континента и това ще се превърне в основа за съвместно съществуване и просперитет на Североизточна Азия", обяви южнокорейският президент в обръщението си по случай празника.

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Това съобщи съветникът на президента на Южна Корея

Мун Дже-ин добави, че целта на Сеул е свързване на пътищата и железопътните линии между двете Кореи до края на годината.