Руският президент Владимир Путин използва Сърбия, за да унищожи Европа.

Това обяви посланикът на Украйна в Сърбия Александър Александрович, цитиран от B92.

Според Александрович Русия "използва Сърбия за създаване на хаос и провокиране на нова война на Балканите".

Той също поясни, че руският президент "не го е грижа за Сърбия", а по-скоро използва държавата като "друг инструмент за унищожаване на Европа".

"Русия обучава сръбски наемници за избиване на украинци. Русия използва сръбските екстремисти, за да извърши преврат в Черна гора. Русия насърчава сръбски сепаратизъм в Сръбската република, за да дестабилизира Босна и Херцеговина", алармира Алексадрович в интервю за BIRN.

По думите му Москва "също използва сръбския фактор за дестабилизиране на Македония, играе активна роля в сблъскването на косовските сърби с косовските албанци и продава самолети на Сърбия, за да създаде напрежение с Хърватия".

"Това ли иска сръбският народ. Вие позволявате на Русия да ви използва за унищожаване на Европа, където искате да учите и работите. Не прави смисъл. Заради това западни представители призовават Сърбия да не седи на два стола", каза посланикът.

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

САЩ към Сърбия: Не можете да стоите на два стола

Важно е страната да направи стратегически избор

Дипломатът заяви още, че образът на Сърбия в Украйна е негативен, въпреки че двата народа са православни християни и имат дългогодишни традиционни и културни връзки.