Президентът на Русия Владимир Путин обсъди ситуацията в Сирия с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, се казва в съобщение на Кремъл, цитирано от агенции.

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Съветът за сигурност одобри 30-дневно спиране на огъня в Сирия

Повече от 500 са жертвите за седмица в Източна Гута

В съобщението се отбелязва, че тримата лидери са засегнали темата за Източна Гута и осигуряване на хуманитарен достъп до този и други сирийски региони. Те също така са се съгласили да продължат съвместните усилия за пълното прилагане на приетата вчера от ООН резолюция, която призовава за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия.

Ожесточени сблъсъци край Дамаск въпреки режима на „тишина”

Ожесточени сблъсъци край Дамаск въпреки режима на „тишина”

Боевете се водят ден след приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция

"Путин информира Макрон и Меркел за практични стъпки на руската страна за евакуирането на цивилни, предоставянето на хуманитарна и медицинска помощ на засегнатото население в Сирия. В същото време специално внимание е обърнато на факта, че прекратяването на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки", се допълва в съобщението.

От Кремъл подчертават още, че тримата лидери също така са се съгласили да засилят "обмена на информация" за Сирия.

От своя страна Макрон и Меркел са призовали Русия да окаже "максимален натиск" върху Сирия "веднага" да започне прилагане на резолюцията, информира АФП, позовавайки се на съобщение на Берлин.

От канцлерството допълват, че Меркел и Макрон са подчертали пред Путин, че е "важно резолюцията да бъде приложена бързо и цялостно".

"Тези призоваха Русия в този контекст да окаже максимален натиск над сирийския режим за незабавно прекратяване на бомбардировките и боевете", се казва още.