Руският президент Владимир Путин издигна Рамзан Кадиров в генерал-лейтенант за ролята му в инвазията в Украйна, която чеченският лидер използва, за да демонстрира лоялността си към Москва и собствената си безнаказаност, съобщава "Гардиън".

Тази седмица Кадиров заяви, че ключов съюзник, свързан с убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов през 2015 г., е ранен в битки в обсадения пристанищен град Мариупол.

Рустам Геремеев бе на снимката в болница, където Кадиров го е посетил. В по-ранни видеоклипове, публикувани от чеченския лидер, той нарича Геремеев "скъп брат" и твърди, че е на фронтовата линия в Мариупол, включително в кметството.

Семейството на Немцов отдавна настоява, че Геремеев е организатор на заговора за убийство. Петима чеченци бяха признати за виновни за убийството през 2017 г., но процесът бе заклеймен от роднини и съюзници като прикритие, което не успя да изправи пред съда онези, които стоят зад убийството.

Разследващите казаха на процеса през 2017 г., че са посетили имота на Геремеев в Чечения, но "никой не е отворил вратата". Те посочиха и шофьора на Геремеев - Руслан Мухудинов, като организатор на убийството и е предложил на заподозрените милиони рубли за убийството.

Мухудинов избяга и след присъдата разследващи заявиха, че делото срещу него продължава. Геремеев, който е роднина на двама руски депутати, е служил в същото подразделение за сигурност като Заур Дадаев, бивш висш офицер, осъден за стрелбата по Немцов.

Те имат тесни връзки с Кадиров, въпреки че той никога не е бил пряко свързан с убийството. Появата на Геремеев на фронтовата линия в Мариупол е демонстрация както на силата на Кадиров, така и на очевидната способност на неговите съюзници да се противопоставят на руския закон.

ФСБ си отрязала опашката за Немцов, но я прехвърлила на Навални

ФСБ си отрязала опашката за Немцов, но я прехвърлила на Навални

Дни преди самото убийтво Валерий Сухарев изоставя Борис Немцов

Въпреки това множеството видеоклипове, споделени от Кадиров, не са заснети на фронтовата линия, което предполага, че чеченците може да имат голяма роля за пропагандата, колкото и за бойните действия.

Присъствието на хората на Кадиров, които имат репутация с изключителна бруталност, най-вероятно е насочено към всяване на страх, така и към укрепване на числеността в битка.

Те могат да поемат и други задачи, като според някои от тях е възложено да патрулират зад фронтовите сили и да стрелят по дезертьори. Други са назначени за разпити на цивилни в града - мрачна специалност сред последователите на Кадиров, които имат опит в изтезания и малтретиране.

Старши командир от един от източните подкрепяни от Русия отцепили се региони Александър Ходаковски каза във видео интервю, че не се е очаквало чеченците да се бият на фронтовата линия.

Вместо това те първоначално са привлечени за операции по "разчистване" на територия, завзета от Русия около Мариупол. По-късно той се извини на Кадиров за изказванията, които подкопават военната му доблест.

За самия Кадиров, независимо от ролята, поета от неговите войски, войната даде шанс да демонстрира своята отдаденост към Путин, човекът, на когото разчита собствената му окървавена власт, чрез изпращане на войски.

За тази цел той се опита да мобилизира чеченското общество зад военните усилия, включително набиране в клубове по бойни изкуства и отваряне на затворите за желаещи да се запишат в армията, като група се очаква да замине, за да се бие в Украйна със следващата ротация, според служби за сигурност.

Той се опитва и да засили собствения си профил на безмилостен боец, като хората му подчертават лоялността си към него, а не към руската държава. Той има проблемни отношения с клонове на руските служби за сигурност.

Тази седмица той заклейми мирните преговори, въпреки че Русия обеща да намали военната активност около столицата Киев. "Трябва да завършим започнатото", каза Кадиров в изявление.

Рамзан Кадиров бил вече в Мариупол, кметът съобщи за 5000 загинали

Рамзан Кадиров бил вече в Мариупол, кметът съобщи за 5000 загинали

Тази информация няма официално потвърждение