Руският президент Владимир Путин е наредил през 2016 г. да се хакнат профили на Демократическата партия на САЩ и да се публикуват имейли, за да навредят на кампанията на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън.

Това се заключава в публикувания днес финален доклад на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ, информира "Блумбърг".

Публикуваха финалния доклад за намесата на Русия в САЩ през 2016 г.

Публикуваха финалния доклад за намесата на Русия в САЩ през 2016 г.

Панелът обяви, че е разпитал повече от 200 свидетели и е прегледал над 1 милион страници

Комисията също е установила, че президентът Доналд Тръмп не е заговорничил с Москва.

"Руският президент Владимир Путин е наредил руски действия за извършване на хакерска атака по компютърни мрежи и профили, свързани с Демократическата партия и изтичане на информация, която да навреди на Хилари Клинтън и кампанията й за президент", пише в доклада на комисията, който бе публикуван по-рано днес.

Намерението на Москва е било да навреди на кампанията на Клинтън, да подпомогне кампанията на Тръмп и да подкопае демократичния процес в САЩ, пише още в документа.

Продължилото три години разследване на комисията е открило редица контакти между приближени на Тръмп и руснаци, и хора с връзки с руското правителство, както и усилия на Тръмп да се възползва от изтеклата информация политически, но комисията "не откри доказателства за сговор между президента Тръмп и руснаците".

В доклада обаче бившият шеф на предизборната кампания на американския лидер Пол Манафорт се определя като "сериозна контраразузнавателна заплаха", тъй като той е открил възможности за руските разузнавателни служби да се сдобият с конфиденциална информация и да окажат влияние върху кампанията на Тръмп. Комисията изразява особено притеснение около това, че Манафорт е споделил информация с хора, които са били в близки контакти с руското разузнаване и руския олигарх Олег Дерипаска.