Комисията по разузнаване към Сената на САЩ публикува дългоочаквания финален доклад за руската намеса на президентските избори през 2016 г. С това решение се бележи край на мащабно разследване, което започна през януари 2017 г., информира The Hill.

Петият том, който е повече от 950 страници, включва "Контраразузнавателните заплахи и уязвимости" по време на предизборната битка.

Панелът обяви, че е разпитал повече от 200 свидетели и е прегледал над 1 милион страници документация, за да проучи въпроси за усилията на Русия да всее разделение, отговора на правителството към Москва, как разузнаването е отговорило на заплахата и заплахите за контраразузнаването.

Откритията на комисията са по-задълбочени при разследването на намесата от това на специалния прокурор Робърт Мълър, но откритията са в паралел със заключенията от проверката на Мълър, който установи, че има огромни доказателства за усилия на Москва да се намеси на изборите чрез дезинформация и киберкампании, но липсват доказателства, че кампанията на Доналд Тръмп е била в конспирация с Кремъл за оказване на влияние върху резултата от президентските избори през 2016 г.

Заключенията на сенатската комисия идват на фона на предупреждения, че Русия вероятно ще се опита да се намеси и на предстоящите президентски избори. Комисията по разузнаване обяви, че тези доклади предоставят насоки как да се защитят предизборните кампании и изборите.