Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър обяви на пресконференция, че официално приключи разследването на Русия за намеса на американските президентски избори през 2016 г., пише "Гардиън".

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Ведомството публикува редактирана версия на "Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016"

Той съобщи, че подава оставка от поста специален прокурор и се оттегля от правосъдното министерство.

Това е първото публично изявление на Мълър, откакто беше назначен през май 2017 г.

Робърт Мълър с първо публично изявление за разследването на Русия

Робърт Мълър с първо публично изявление за разследването на Русия

Специалният прокурор Робърт Мълър ще направи изявление за разследването на намесата на Русия

Специалният прокурор повтори, че руснаците са извършили атака срещу политическата система на САЩ с открадването и публикуването на информация с цел намеса на изборите и нанасяне на вреда на кандидат за президент. Мълър припомни от доклада заключението им, че няма достатъчно доказателства за конспирация между кампанията на Тръмп и Кремъл.

Снимка 426081

Източник: ЕПА

По отношение на втората част от доклада дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, Мълър подчерта, че разследващите не са уверени, че президентът не е извършил престъпление.

"След разследването, ако бяхме сигурни, че президентът не е извършил престъпление, щяхме да го съобщим", разкри той, но и отбеляза в същото време, че не са успели да установят дали президентът е извършил престъпление, като обяснението на решението е поместено в доклада.

Той поясни, че би било "противоконституционно" да се повдигат обвинения срещу президента Доналд Тръмп.

В доклада се обяснява, че според дългогодишната политика на департамента президент не може да бъде обвинен във федерално престъпление, докато е на поста. Това е противоконституционно, обясни Робърт Мълър и добави, че е забранено дори и скрито от обществото.

Отделът на специалния прокурор е част от Министерството на правосъдието и според регулациите е обвързано с политиката на ведомството. Обвиняването на президента в престъпление следователно не е вариант, който можем да вземем под внимание, разясни прокурорът.

Мълър каза още, че при разследването са водени не само от политиката на ведомството, но и от принципите на безпристрастност. На базата на това, по думите му, разследващите са заключили, че не са достигнали до решение дали президентът е извършил престъпление, което е окончателната позиция на отдела.

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера
Обновена

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера

Според доклада на спецпрокурора Мълър

Прокурорът отбеляза, че не вярва, че ще е уместно повече за него да коментира разследването след публикуването на доклада и днешното му изявление.

Ако бъде извикан да даде показания пред Конгреса, той няма да съобщи неща, които не се съдържат в доклада.

Това е окончателното заключение на офиса и ние няма да коментираме други...заключения или хипотетични неща, продължи той.

Снимка 426078

Източник: ЕПА

"Освен това, което казах тук...не вярвам, че е уместно за мен да говоря повече", изтъкна Мълър.

Той завърши изказването си с повтаряне на неща от доклада, че "има многобройни систематични усилия за намеса на изборите ни и че твърденията заслужават вниманието на всеки американец".

Снимка 426080

Източник: ЕПА

В доклада Мълър заключи, че няма достатъчно доказателства за конспирация на предизборната кампания на Тръмп с Русия, но представи 11 възможни примера за възпрепятстване на правосъдието от страна на американския лидер и отбеляза, че Конгресът трябва да реши как да се подходи.