Няма сговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руснаците по време на предизборната кампания през 2016 г.

Това стана ясно от думите на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар по време на дългоочаквана пресконференция за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за разследването на руска намеса на изборите за президент, пише "Гардиън".

Петте важни неща в доклада на Мълър

Петте важни неща в доклада на Мълър

Днес правосъдното министерство на САЩ се очаква да публикува редактирана версия на дългоочаквания доклад

"Сега ние знаем, че руските агенти, които извършиха тези (хакерска намеса) заговори, не са били подпомагани" от Тръмп или предизборната му кампания, потвърди Бар.

Той се ангажира да осигури възможно най-голямата степен на прозрачност. По думите му тази сутрин в 11,00 часа (местно време) той ще предаде на Конгреса копия на доклада. Докладът на Мълър ще бъде публикуван на сайта на департамента, "след като бъде представен на Конгреса".

Снимка 418947

Източник: ЕПА

Бар отбеляза, че първата част от доклада е свързана с темата за сговор между Русия и Тръмп. Той повтори твърденията си от обобщението от четири страници, което изпрати на Конгреса.

Представят доклада на Мълър за руската афера

Представят доклада на Мълър за руската афера

От пресофиса на главния прокурор Уилям Бар поеха ангажимент документът да бъде публикуван

Бар обсъди руските усилия за оказване на влияние на изборите през 2016 г.

Снимка 418946

Източник: ЕПА

Не е установено, че членове от кампанията на Тръмп са заговорничили или са координирали действия с руското правителство, обяви главният прокурор и повтори, че "няма сговор" между кампанията на Тръмп и Русия.

Министърът на правосъдието продължи, че специалният прокурор "не е установил човек, свързан с кампанията на Тръмп, незаконно да е участвал в разпространяването" на хакерски материали.

"След близо двугодишно разследване специалният прокурор потвърди, че руското правителство е спонсорирало усилия" за оказване на влияние на президентските избори през 2016 г.

"Не е установено, че кампанията на Тръмп или други американци са участвали в тези усилия", добави той.

Тръмп за разследването: Game Over

Тръмп за разследването: Game Over

Няма сговор. Няма възпрепятстване на правосъдието

В доклада на Мълър са проучени 10 епизода на потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп. Бар каза, че той и заместник главният прокурор Род Розенстийн "не са съгласни с някои от правните теории на специалния прокурор".

Снимка 418945

Източник: ЕПА

Бар е категоричен, че Тръмп не е възпрепятствал правосъдието.

"В доклада се изброяват десет епизода с участие на президента и се обсъждат потенциални правни теории за свързване на тези действия с елементи на престъпление, свързано с възпрепятстване на правосъдието", обясни главният прокурор.

Бар и Розенстийн са заключили, че доказателствата, събрани от специалния прокурор, не са достатъчни за основание, че президентът е извършил престъпление, свързано с възпрепятстване на правосъдието.

Демократите захапаха главния прокурор, искат Мълър пред Конгреса

Демократите захапаха главния прокурор, искат Мълър пред Конгреса

Уилям Бар е действал непростимо пристрастно по отношение на доклада на Мълър

Въпреки че заместник главният прокурор и аз не сме съгласни с някои правни теории на специалния прокурор и смятаме, че някои от епизодите не граничат с възпрепятстване на правосъдието, ние не разчитахме само на това при вземането на нашето решение, продължи той.

Свършено е с президентството ми, прецакан съм, уплашил се Тръмп

Свършено е с президентството ми, прецакан съм, уплашил се Тръмп

Това става ясно от публикувания по-рано днес доклад на Мълър

Според него Белият дом "напълно е сътрудничил" по време на разследването.

Пресконференцията продължи 22 минути. Общо четири пъти Бар обяви, че няма сговор между кампанията на Тръмп и Русия.