Президентът на САЩ Доналд Тръмп е вярвал, че е "прецакан" след назначаването на Робърт Мълър за специален прокурор за разследване на предизборната кампания на американския лидер.

Това става ясно от публикувания по-рано днес доклад на Мълър след проведеното от него около двегодишно разследване, пише "Гардиън".

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Ведомството публикува редактирана версия на "Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016"

Когато бившият правосъден министър Джеф Сешънс информирал президента, че е назначен специален прокурор, президентът се облегнал на стола и казал: "О, Господи. Това е ужасно. Това е краят на президентството ми. Прецакан съм".

Американският лидер е бил бесен на Сешънс, тъй като се е предполагало, че трябва да го защитава. 

От доклада става ясно още, че Мълър "не е успял да достигне до решение", че Тръмп не е извършил престъпление.

Във втората част на доклада си за възпрепятстване на правосъдието Мълър пише, че екипът му не е заключил, че президентът е извършил престъпление, но в същото време не го оправдава.

Също става ясно, че предизборната кампания на Тръмп е била "възприемчива" на някои предложения за помощ от руснаците. Разследването е установило, че "в някои случаи кампанията на Тръмп е била възприемчива" на руски предложения за помощ по време на президентските избори. 

Специалният прокурор е установил, че кампанията на Тръмп "очаквала да се облагодетелства електорално от открадната и публикувана информация чрез руски действия". Пише, че са установени множество връзки между представители от кампанията на Тръмп и лица, свързани с руското правителство. Тези връзки са включвали руски предложения за помощ по време на кампанията. Но в крайна сметка разследването не е установило предизборният щаб да е водел кампания за координация или конспирация с руското правителство.