Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че отношенията на Москва с Вашингтон са "много по-лоши" в много аспекти от тези по време на Студената война, информират руски медии.

Проблемите между Русия и САЩ се трупат от години и не могат да бъдат разрешени веднага, подчерта той по време на среща с посланици и постоянни представители.

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.
на живо

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.

Срещата между Путин и Тръмп продължи около 5 часа

Руският лидер също отбеляза, че е започнала работа за изграждане на по-добри отношения с Вашингтон, но предупреди за различни "сили" в САЩ, които потенциално могат да пожертват тези отношения за "лични интереси".

Снимка 369239

Източник: ЕПА

Според него първата среща с Доналд Тръмп е "успех".

Американско-руските отношения "в някои случаи са по-лоши от тези по време на Студената война", но срещата с Тръмп позволи да се тръгне по "пътя към положителна промяна", каза Путин.

"Виждаме, че има сили в САЩ, които са готови да пожертват руско-американските отношения за сметка на амбициите си", изтъкна Путин в реч пред руски посланици в Москва.

"Ще видим как ще се развият нещата", каза той и изрази безпокойство, че "сили" в САЩ се опитват да предотвратят подобряване на отношенията, предимно сътрудничеството в Сирия и в контрола над оръжията.

Снимка 369238

Източник: ЕПА

Президентът на Русия предупреди за опасността от влошаване на отношенията между двете държави, като разясни, че договорът за редуциране на стратегическите оръжия СТАРТ ще изтече до една година и половина, ако сега не започне работа за удължаването му.

Русия остава отворена за контакт със САЩ, отбеляза той.

Путин се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в понеделник в Хелзинки. Двамата президенти обявиха, че разговорите са голям успех и преломен момент към изграждане на по-добри отношения между двете държави.

Междувременно руският лидер предупреди, че има сериозен риск от изостряне на ситуацията в Югоизточна Украйна, тъй като Киев не желае мирно разрешаване на конфликта.

Президентът на Русия поръча промяна във външната политика на страната. Според него тя трябва да е предимно икономически ориентирана и рационална.